Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

ALuminium Sheet WIth high Secondary Content

Diarienummer
Koordinator Tekniska Högskolan i Jönköping AB - Avdelningen för material och tillverkning
Bidrag från Vinnova 504 976 kronor
Projektets löptid oktober 2020 - juni 2021
Status Avslutat
Utlysning Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material
Ansökningsomgång Metalliska material - Programövergripande utlysning 2020

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet strävade efter att skapa en formbar aluminiumplåt med högt sekundärmaterialinnehåll och med samma prestandanivå som primärbaserad aluminiumplåt. Projektet undersökte 1) hållbara leveransströmmar för sekundärmetall, för att producera halvfabrikat i plåtform, 2) en legeringsspecifikation utvecklades med avseende på fasinnehåll och gjutbarhet, samt 3) fyra legeringar som göts upp för att verifiera specifikationen och att dessa var gjutbara, valsbara efter värmebehandling, samt att de var formbara efter valsning och rekristallisering.

Långsiktiga effekter som förväntas

Uppfyllelsen av kritiska mål kan sammanfattas som: 1) Leveransströmmar identifierades. 2) En legerinsspecifikation utarbetades och denna legering visade god gjutbarhet i de fyra varianter som skapades inom specifikationen. 3) Värmebehandlingsschemat togs fram och provades. Detta gav god valsbarhet och plåt med 1, 0,5 och 0.2 mm tjocklek tillverkades. 4) Rekristallisationsbehandlingen visade sig svår p.g.a. en "cocktaileffekt" skapad av spårämnen. 5) Formbarheten blev något lidande p.g.a. problemen med rekristallisationen. Ett Erichsen-test gav 7 mm där 10 mm hade varit önskvärt.

Upplägg och genomförande

Skrotströmmar studerades genom en litteraturstudie och via företagens hemsidor. Legeringsspecifikationen togs fram baserad på en lämplig skrotkemi och legeringsgrupp. En termodynamisk analys gjordes för att identifiera faser och stelningsintervall för form- och gjutbarhet. Fyra legeringar göts, värmebehandlades, valsades, värmebehandlades igen och provades genom Erichsen-test för formbarhet och dragprovning för anisotropi. Gjutbarhet och valsbarheten nådde fullgott resultat efter optimering av den första värmebehandlingen. Formbarheten kräver dock ytterligare arbete.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 3 september 2021

Diarienummer 2020-03113