Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Vinnova vill skapa innovationssamarbeten mellan två av världens mest innovativa länder

Publicerad: 22 november 2021

Israel är världsledande inom innovation och känt för den stora mängden startups i förhållande till sin storlek. Vad kan Sverige lära och på vilket sätt kan vi inspireras av innovationssystemet i Israel? Joanna Boquist, ny som ansvarig för Vinnovas kontor i Tel-Aviv berättar mer.

JoannaBoquist1.jpg
Hej Joanna, du är ny på tjänsten som ansvarig för Vinnovas kontor i Tel-Aviv, vad ska du göra?

Regeringen har gett Vinnova i uppdrag att etablera innovationssamarbeten mellan Sverige och Israel. Jag kommer att utgöra en brygga mellan det svenska och israeliska innovationssystemet och skapa kontakter med utgångspunkt i näringslivets behov. 

Jag kommer att jobba med att koppla ihop svenska och israeliska aktörer och försöka få till konkreta samarbeten. Från startups till forskningsinstitut, akademi, sjukhus, investerare, storbolag och inkubatorer. En viktig del av mitt uppdrag är att stärka banden mellan innovativa företag i Sverige och Israel. Jag vill skapa en större kännedom och intresse för Israel i Sverige och vice versa, så att fler kan dra nytta av respektive lands innovativa styrkor i sin verksamhet, organisation och planering.

Vad var det som gjorde att du sökte tjänsten?

Israel är, precis som Sverige, ett av världens mest innovativa länder. Det händer otroligt mycket där. Vissa saker låter som ren science fiction, och det tycker jag är häftigt. Jag tycker om att befinna mig i händelsernas centrum, och jag tror att vi i Sverige kommer bli mer och mer medvetna om att Israel är just det när det kommer till innovation. Tänk vilken fördel för svenska aktörer att få inspireras av en sådan inställning till innovation. Det kommer stärka oss som land.   

Affärskulturen och livet i allmänhet håller ett högt tempo. Det finns en vilja att ta risker och en respekt för att misslyckas. Utöver det är det ett samhälle av smarta och proaktiva livsnjutare vilket lockar mig på ett personligt plan.

Finns det några intressanta skillnader mellan Sverige och Israel?

Nätverk är en väsentlig del av affärslivet som nyttjas ofta och aktivt. I Israel jobbar man mycket snabbare och man vill se konkreta resultat på kort sikt. Det finns en ”what’s in it for me” attityd. Kommunikationen är mycket rakare än i Sverige. Utöver det är det mer informellt, det är enkelt att prata med folk oavsett roll.

Tel Aviv (1).jpg

Vad bör svenska aktörer som vill samarbeta med israeliska aktörer tänka på?

Man bör läsa på om den israeliska affärskulturen. Svenskar har en tendens att vara lite naiva. Det är viktigt att ta för sig, tuffa till sig och kanske till och med höja rösten lite mer när man pratar. Det viktigaste är kanske att ägna tid åt att bygga upp formella och informella nätverk, det är viktigt i längden. 

Vad tror du att Sverige kan lära av Israel?

Jättemycket! Israel är världsledande inom exempelvis cybersäkerhet, artificiell intelligens, labbodlat kött, agrikultur och konstbevattning för att nämna några olika områden. Deras forskningsinstitut, universitet och sjukhus är av världsklass. Även sättet de byggt upp sitt innovationssystem går att lära mycket av, exempelvis hur deras inkubatorer är strukturerade. Vi kan även lära av stödet regeringen ger till innovationshubbar samt vilka incitament de använder för att landets startups ska stanna kvar och utvecklas i Israel. Landet har förutom det mycket kunnande inom deeptech som kan vara värdefullt för Sverige och svenska bolag.

Finns det ett intresse för Sverige i Israel?

Ja men förvånansvärt lite än så länge givet den stora potentialen. Sverige har globala storbolag med utmaningar – Israel har kapacitet att lösa utmaningarna med sina startups. Israeliska bolag vill ut i världen eftersom Israel inte är en tillräckligt stor marknad. Men det gäller att vi står ut. Vad gör Sverige unikt? Varför ska israeliska bolag samarbeta med just Sverige och inte USA eller Storbritannien? På forskarnivå inom till exempel hälsa och fysik ser vi mycket samarbeten. Men även där finns potential för fler gemensamma innovationsprojekt som söker finansiering inom de europeiska ramprogrammen. Detta är några av frågorna jag kommer att arbeta med.

Vad finns det för projekt och samarbeten på gång just nu?

Vi har en plattform tillsammans med Business Sweden och svenska ambassaden som heter the Connector. Den kopplar ihop aktörer i de två länderna där fokus är att definiera en utmaning och pitcha en lösning. Det finns även ett nordiskt samarbete inom GreenTech där vi under nästa år kommer titta på landsbygdsteknologi, ”RuralTech”. Vi jobbar med Karolinska Sjukhusets Innovationsavdelning med talangattraktion från Israel, vilket också är ett uppdrag från regeringen. Utöver det planerar vi en delegationsresa inom AgrifoodTech i vår samt deltagande på konferenser så som CyberTech Global Tel Aviv i januari och Israel Industry 4.0 i februari.

Vem kan vända sig till dig?

Alla som på något sätt vill komma i kontakt med eller är nyfikna på det israeliska innovationssystemet. Likaså hoppas jag vara en bro för israeliska aktörer som vill komma till Sverige. Vi samarbetar med svenska ambassaden i Tel Aviv och israeliska ambassaden i Sverige och hjälps gemensamt åt att lotsa rätt. Jag finns på plats i Tel-Aviv från och med januari 2022 och då är man varmt välkommen att kontakta mig.

Läs mer om Vinnova i Tel-Aviv 

Frågor?

Joanna Boquist

Handläggare

+46 8 473 31 24

Senast uppdaterad 29 november 2021

Statistik för sidan