Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Möte med prototypen “Citizen Stake Stock” – under Almedalsveckan 2022

Publicerad: 8 augusti 2022

Ylva Strander

Ibland förtätas verkligheten. Vi minns, vi inser vikten, vi agerar. Det kan vara på grund av att något hemskt händer, jag kommer aldrig glömma mötet jag hade med min kollega och en utredare precis efter mordet på Ing-Marie Wieselgren bara två kvarter ifrån det brutala dådet. Arbetet hon gjorde, projekten hon drev kring förebyggande av psykisk ohälsa, sociala utfalla kontrakt och ökad samverkansförmåga var viktigt och känns nu ännu viktigare mot denna mörka fond.

Under Almedalsveckan upplevde jag och många med mig framtiden. En avlägsen och möjlig framtid, där extremväder har gjort stora delar av världen obeboeligt. Högteknologiska system gör att vi inte behöver arbeta för inkomst, och ger oss realtidsdata kring väderförhållanden och resurstillgång. Jag besökte och upplevde en framtidsprototyp, Citizen Stake Stock.

Jag kliver in, blundar och hör en röst som berättar om läget. Gotland 2142, det är en akut havshöjning på väg, vi behöver evakuera alla 80 000 som bor på Gotland. Med mig har jag de andra i rummet, en mamma med sin son, tre kvinnor i min ålder, några killar från ett politiskt ungdomsförbund, ett gäng grabbar i mellanstadieåldern. Det är vi som ska planera och genomföra evakueringen.

Tankarna spinner loss, vi samarbetar och bygger en plan ihop. Efteråt skickar vi brev till oss själva, i nutiden. Vad lärde vi oss? Vad ska vi göra annorlunda imorgon baserat på lärdomarna? Under hela veckan har jag stått i paneler och samtal och pratat om klimatomställning av industri och samhället i stort. Men ingen av mina reflektioner handlar om innovation för omställning och konkurrenskraft. Det jag tar med mig från upplevelsen är känslan och vikten av samarbete. Och ledarskap som lockar fram samarbete. Ifall vi klarar den enorma utmaning vi har framför oss beror det på vår förmåga att samarbeta. Banalt och samtidigt en djup och avgörande insikt.

Teamet bakom prototypen har fått besök av en strid ström av människor under veckan, unga och gamla, personer som är i Visby för att representera företag, myndigheter eller sig själva. Många vittnar om att de lockats till Citizen Stake Stocks framtidsprototyp för att den är annorlunda, tänkvärd.

När verkligen förstärks kan vi få djupa och avgörande insikter. En känsla med en riktning som leder till handling. Och nog behöver vi nya insikter och en massa handlande om vi ska ställa om samhället med hjälp av innovation i en aldrig förut skådad takt.

Se filmen om Base Camp

Filmen visar av uppkomsten av Earth Citizen Base Camps för skydd, ritualen för att välja sin identitet och återkräva sitt medborgarskap samt mobiliseringen av en Earth Citizen nödgrupp.

Se filmen om Mad Base Camp

Text: Ylva Strander

Kommentera

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senaste blogginläggen

Vässa er framsynskompetens

8 augusti 2022

Jonas Gumbel

Arbetar du i en kommun, region eller på en statlig myndighet? Funderar ni på framtiden, hur allt kommer att bli?

Arbetar du i en kommun, region eller på en statlig myndighet? Funderar ni på framtiden, hur allt kommer att bli?

Vem skriver berättelsen om framtiden?

8 augusti 2022

Annie Lindmark

Framsyn är ett tillvägagångssätt som ger oss makten att fantisera om och forma olika typer av framtider.

Framsyn är ett tillvägagångssätt som ger oss makten att fantisera om och forma olika typer av framtider.

Stor nyfikenhet på prototyp om framtidens preventiva vård

8 augusti 2022

Preventionsmottagningen

Framtidsprototypen Preventionsmottagningen har skapat stort intresse både inom och utanför vården.

Framtidsprototypen Preventionsmottagningen har skapat stort intresse både inom och utanför vården.

Senast uppdaterad 8 augusti 2022

Statistik för sidan