Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Framtiden är öppen!

Om problem och möjligheter med öppen källkod och öppet innehåll

Bokomslag Framtiden är öppen!
Utgiven
2008-juni
Serienummer
VR 2008:03
Utgivare
Vinnova
Författare
Lars-Erik Eriksson - IT Partner AB, Olle Findahl - World Internet Institute, Håkan Selg - Håkan Selg Konsult AB
ISBN
978-91-85959-09-9
ISSN
1650-3104
Antal sidor
164

Överallt talar man idag om öppna program och öppet innehåll. Öppna program är fritt tillgängliga och bygger på en öppen källkod, så att andra kan förbättra, bygga vidare på och anpassa programmet. Det skiljer de öppna programmen från de proprietära programmen som ägs av företag och som användaren betalar för att få använda.

Öppet innehåll är också fritt tillgängligt. Det produceras av användarna själva eller frivilligt utan betalning av kunniga människor. Det fyller idag inte bara communities och de mest besökta webbsajeterna, utan också encyklopedier, informationssidor och webbtidningar.

Projektet Ny AnvändarMedverkan - Nya AffärsModeller (NAM-NAM) syftar till att fördjupa förståelsen av hur öppna samarbeten (Öppen Källkod och Öppet Innehåll, eng Open Software respektive Open Content) fungerar. Vi har identifierat och beskrivit olika aktörers roller och dragit slutsatser bland annat om drivkrafterna bakom medverkan, affärsmöjligheter, legala frågor och hur olika väsentliga tekniker kommer in i sammanhanget.

Senast uppdaterad 15 december 2022

Statistik för sidan