Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Vinnovas delfinansiering till MAX IV drift 2019-2022.

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - MAX IV
Bidrag från Vinnova 60 000 000 kronor
Projektets löptid december 2018 - december 2022
Status Avslutat
Utlysning Enskilda projekt : Forskningsinfrastruktur - nyttiggörande och samverkan

Syfte och mål

MAX IV är en forskningsinfrastruktur som använder sig av synkrotronljus och servar akademiska såväl som industrianvändare inom grund- och tillämpad forskning. Samtliga 16 finansierade strålrör är tillgängliga för användare genom reguljära användarprogram samt gm så kallad proprietary beamtime som betalas av användaren. Den vetenskapliga outputen (referentgranskade artiklarna) har ökat med ca 50 % under de senaste 4 åren. Tillsammans med MAX IV:s användare och bidragsgivare fortsätter utveckling för att möta framtidens miljömässiga, medicinska och tekniska utmaningar.

Resultat och förväntade effekter

Under År 2022 öppnades strålröret ForMAX, med fokus på förnybara och hållbara material från skog. Även strålröret MicroMAX, med fokus på proteinstruktur, öppnade under år 2022. Därmed har samtliga 16 finansierade strålrör blivit tillgängliga för användarna. Den vetenskapliga produktionen har ökat med ca 50 % från 103 referentgranskade artiklar år 2019 till 157 stycken år 2022. Nära 30 % av publikationerna i tidskrifter med impact factor högre är snittet och en medelimpact factor på stabilt kring 7,8. Denna produktion förväntas öka när samtliga strålrör nu är i produktion.

Upplägg och genomförande

Utvecklingen av laboratoriet sker i nära samarbete med användarna och bidragsgivarna. MAX IV samarbetar med ett flertal internationella synkrotronnätverk, t ex LEAPS-INNOV (leaps-innov.eu), där regelbundna utvecklingsmöten anordnas. Varje år anordnas internationella användarmöten där MAX IV:s användare möts för att samverka. MAX IV tar en ledande roll i utbildningen av framtidens synkrotronljusforskare genom det EU-finansierade projektet PRISMAS där upp till 40 doktorander vid svenska universitet och forskningsinstitut kommer göra del av sin utbildning på MAX IV.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 6 oktober 2023

Diarienummer 2018-04969

Statistik för sidan