Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Universell normkreativ pedagogik

Diarienummer
Koordinator KULTURFÖRENINGEN MUMS
Bidrag från Vinnova 1 500 000 kronor
Projektets löptid april 2020 - december 2021
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

Dagens skola är ofta exkluderande för barn med intellektuella och kognitiva funktionsvariationer. Detta erbjuder vi nu en lösning till. Vi har, i samarbete med tre skolor för elever med och utan funktionsvariationer, utvecklat nya pedagogiska verktyg som optimerar lärandet för alla elever. Verktygen är samlade i det nya metodmaterialet "Universell normkreativ pedagogik" som hjälper fler aktörer att arbeta med normkreativ pedagogik för att skapa ökad inkludering, maximerat lärandet och en skola med större måluppfyllelse för alla, oavsett funktionsförmågor.

Långsiktiga effekter som förväntas

Vi har skapat en innovation i form av ett metodmaterial med nya normkreativa verktyg som utökar tillgängligheten i olika läromiljöer. Metodmaterialet är praktiknära och lättförståeligt, med barnet i fokus, viket gör det lättare för fler aktörer att samla elever med olika behov och därmed göra undervisningen integrerad redan från början. Det främjar inkludering och minskar social exkludering genom att maximera möjligheten till lärande för samtliga elever. Det kan leda till ett mer jämlikt samhälle byggt på varje medborgares fulla delaktighet oavsett funktionsförmåga.

Upplägg och genomförande

Vi har gjort research med fokusgrupper av lärare, terapeuter och experter och enkäter samt övningar med elever med och utan funktionsvariationer för att kartlägga behov, svårigheter, intressen, och önskemål. I utbyte mellan elever med och utan funktionsvariationer har vi utvecklat, testat och dokumenterat nya pedagogiska verktyg utifrån målgruppernas intressen, som att skapa egna emojis, manus, filmer, designa eget godis, digitala brevvänner m.m. Verktygen har sammanställts i ett metodmaterial på 28 sidor, formgivet med foton, och instruktioner m.m. som är redo att spridas.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 26 januari 2022

Diarienummer 2020-00396