Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Patientinnovationer i svensk sjukvård

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - SP ServiceLabs
Bidrag från Vinnova 395 000 kronor
Projektets löptid december 2016 - februari 2018
Status Avslutat

Syfte och mål

Grundtanken med projektet var att förstå om och hur patientinnovation finns och ser ut i Sverige. Arbetet handlade initialt om att bistå slussarna med kunskap om hur de skulle förstå och kunna hitta patientinnovation. Efter inledande utmaningar började det dyka upp patienter med intressant kunskap och också idéer till innovation. Man kan konstatera att patientinnovation förekommer i Sverige men projektet har skrapat på ytan och därför blev resultaten tunna i jämförelse med vad internationell forskning på området. En utmaning som begränsar är regelverk som styr offentlig sektor.

Resultat och förväntade effekter

Projektet visar att det finns patientinnovation i Sverige. Slussarna har hanterat 142 idéer, 31 lösningar och 3 patent. Man avser fortsätta lära sig om patientinnovation och arbetar för ny finansiering. Kunskapen om patientinnovation har kommunicerats i olika kanaler i respektive region. Ett viktigt led i att bygga kunskap har varit utbytet inom programmet. Genom projektet kan man ana något av ett kulturskifte i hur man ser på innovation och patienter som källa för innovation. Patientinnovationsslussar fungerar relativt väl inom nuvarande strukturer även om finansiering saknas.

Upplägg och genomförande

Projektet har kontinuerligt följt arbetet vid patientinnovationsslussarna och bidragit med kunskap om patientinnovation generellt och specifikt kring hur en innovationssluss kan möta patientinnovation i sin verksamhet. En svårighet har varit kunna dokumentera samlad statistik och kanske mer beskrivningar av innovationernas detaljer och karaktär. En orsak har varit att ett år är kort tid för att fånga och utveckla innovation. Projektet har fokuserat på att föra över gemensamma erfarenheter mellan aktörerna och en ytterligare interaktiv plattform hade underlättat arbetet.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 3 januari 2020

Diarienummer 2016-05083

Statistik för sidan