Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Miljötjänster från ett multifunktionellt bioraffinaderi (MultiBio)

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - Energi och cirkulär ekonomi, BORÅS
Bidrag från Vinnova 4 156 712 kronor
Projektets löptid november 2017 - december 2020
Status Avslutat

Syfte och mål

MultiBio har nått sina syften och mål med att testa en kaskadprocess för restströmmar från massabruk. Biovätgasproducerande teknik är uppskalad, biopolymerproduktion är utvärderad med förslag för stegvis implementering. Bakterierna från biovätgasprocessen och biopolymeren är testad som fiskfoderingrediens. Utvecklingen tar oss i rätt riktning för att nå 7 av de 10 svenska miljömålen. Projektet hade 42 % kvinnliga deltagare och skapade stor media uppmärksamhet med 65st medianoteringar.

Resultat och förväntade effekter

En fiberrik CTMP-restström var lämplig för konceptet. Biovätgasprocessen har skalats upp till pilotskala (TRL-5). En bedömning gjordes att 3 600 ton PHA/år skulle kunna produceras från restströmmar vid de två bruken. Bakterier som fiskfoderingrediens hade ingen signifikant effekt på Tilapia-fiskens tillväxt, men PHA visade gynnsamma resultat. MultiBio-konceptet har positiv klimatpåverkan i jämförelse med nuvarande hantering, men är inte implementerbart i sin helhet de närmaste åren.

Upplägg och genomförande

På grund av säkerhetsrisker flyttades demoskalaexperimenten med biovätgastekniken från Biorefinery Demo Plant med 40 m3 kapacitet till ATEX-klassificerad pilotskalanläggning med 0,4 m3 kapacitet. Därför kunde inte bakteriebiomassan för storskalig fiskfoderingrediens utföras. Istället användes PHA-biopolymer för experiment på Gårdsfisk AB. MultiBio-kaskadprocessen kan genomföras med ytterligare nödvändig utveckling, men detta förväntas inte ske de närmaste tio åren. Däremot är biopolymertekniken redo att demonstreras och implementeras under de kommande åren.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 7 april 2021

Diarienummer 2017-03286

Statistik för sidan