MareDura i mat - för en hållbar framtid

Diarienummer 2016-02365
Koordinator CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA AKTIEBOLAG - Institutionen för biologi och bioteknik
Bidrag från Vinnova 481 556 kronor
Projektets löptid maj 2016 - november 2016
Status Avslutat
Utlysning Klimatsmart protein
Ansökningsomgång Klimatsmart protein - 2016

Syfte och mål

Projektets mål var att kunna producera ett MareDura-protein anpassat för konsumtion, vad gäller sensorik och kvalité, samt att presentera en maträtt där produkten kommer till sin rätt sensoriskt. Under projektets gång anpassades vår tidigare process, så att vi slutänden hade en produkt som kan anses säker för humankonsumtion och med lukt och smak som fungerar i mat. En professionell kock utecklade en nudelsoppa med smaker som passade tillsammans med MareDura. Vi valde sedan att producera en frystorkad soppa, som man tillagar enkelt genom att tillsätta kokande vatten.

Resultat och förväntade effekter

Analyserna visar att vi har en produkt med mellan 30 och 50% aminosyrainnehåll, beroende på förhållandet algflingor och jäst i produkten. Alla essentiella aminosyror finns representerade; i 100 g MareDura finns t ex upp till 3.6 g lysin och 2.23 g treonin. MareDura-proteinet som anpassats för human konsumtion har en lukt och smak som, i torrt tillstånd, påminner om räkchips. Detta gör att användningsområdet blir en aning begränsat i nuläget, men vi har även testat att t ex göra en vegansk variant med mer neutral smak vilket ökar möjligheterna till en bredare acceptans.

Upplägg och genomförande

I MareDura får en jästkultur omvandla alger och sidoströmmar från sjömatsindustrin till protein. Flera sidoströmmar har undersökts inom projektet, för att hitta lämpliga alternativ. Även olika jästarter har undersökts, för att hitta en sort med hög produktion i substraten och som är godkänd för humankonsumtion. Den utvalda jästen trivdes bra i blandningen av alger och sjömatsprocessvatten och vi kunde problemfritt skala upp odlingarna till ca 8 liter. Utprovningen av maträtt skedde med hjälp av en professionell kock, som utvecklade en nudelsoppa där MareDura kom till sin rätt.

Externa länkar

MareDuras Facebook-sida.

Texten på denna sida har projektgruppen själv formulerat och innehållet är ej granskat av våra redaktörer.