Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Jämlik livsmiljö: Stadsbyggande för minskad segregation och ökad tillgänglighet

Diarienummer
Koordinator Kungliga Tekniska Högskolan - KTH Arkitekturskolan
Bidrag från Vinnova 1 456 200 kronor
Projektets löptid april 2020 - april 2022
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet har syftat till att utveckla arbete med universell utformning i fråga om styrning och organisation av kommunalt planeringsarbete och om staden som rumsligt system. Det har utvecklat viktig en serie reflektioner och rekommendationer kring styrning och ledning av den kommunala planeringspraktiken för att balansera top-down och bottom-up processer liksom ta hand om befintlig kompetens och utveckla ny. Det har också utvecklat innovativa metoder för rumsanalys för att studera inte bara hinder utan även möjliggörare, och att arbeta dynamiskt med s.k. livsvärldsanalyser.

Långsiktiga effekter som förväntas

Resultaten ger viktiga bidrag till arbete med universell utformning inom kommunal planering. Det inkluderar råd och reflektioner om organisation, applicerbara metoder för rumslig analys, och angreppssätt och förståelse som möjliggör ökad direkt samverkan kring frågorna med berörda. Det gör det möjligt att arbeta med universell utformning som systemfråga på helt nya sätt, och öppnar viktiga dörrar för att kunna integrera viktiga frågor i tidiga skeden och översiktsplaneringsnivå - men också i frågor om att prioritera och hantera utmaningen i planeringsvardagen.

Upplägg och genomförande

Projektet byggde på samverkan mellan akademi, kommunal planeringsverksamhet och funktionsrättsorganisationer. Inom satta ramar höll projektet tidigt workshopar för att identifiera fokusområden och centrala frågor. Justeringar behövt ske genomgående som följd av pandemin och särskilt platsbesök har behövt ersättas av andra arbetsformer. Det har varit en utmaning, men i samarbete har andra metoder prövats som lett till viktiga och innovativa resultat både metodologiskt, praktiskt, och teoretiskt. Samtidigt behöver kommande utveckling inkludera mer interaktion på plats.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 3 november 2022

Diarienummer 2020-00398