Inomhuspositionerings tillgänglighet på Mobilen

Diarienummer 2016-01509
Koordinator TFLOW AB
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid maj 2016 - november 2016
Status Avslutat
Ansökningsomgång Nivå 1 - Innovationsprojekt i företag våren 2016

Syfte och mål

Syftet var att skapa en inomhuspositionering, inom större byggnader, med tillräcklig hög precision för att kunna ge en tillförlitlig och positiv vägvisning i mobilen till besökare med och utan tillgänglighetsbehov. Målet var att kombinera denna position med karta och vägvisning, koppla det till mobilen inbyggda röststyrning och på så sätt ge stöd åt besökare som villa hitta rätt pådom 110.000kvm - vare sig om du har nedsatt syn, rörelseförhinder eller inte.

Resultat och förväntade effekter

Med BLE (Bluetooth Low Energy) sensorer uppsatta genom hela byggnaden, så kallade Beacons, lyckades vi uppnå en hög nivåpositioneringsprecision påStockholmsmässan i Älvsjö. Genom att ladda ner en app kan besökare nu navigera runt hela byggnaden och alla mässor samt få vägvisning från nuvarande position till utställarmonter eller seminarium. Med den nya tillgänglighetsfunktionen så kan vi även ge vägvisning som är optimerad för röreslseförhindrade och besökare med nedsatt syn då den hittar den bästa vägen mellan A och B, samt undviker trappor och andra hinder.

Upplägg och genomförande

Upplägget var att skapa ett rutnät av sensorer för att uppnå den optimala positionering, oavsett om du var i stora hallar med högt i tak och gångar med lägre tak. I analysen visste vi att en viss nedgradering skulle ske av precision i områden med högt i tak då signalstyrkan gick ner. Det komplexa var att dynamiskt skapa en karta av en byggnad som byggs om till nya mässor en till två gånger per vecka. Och på detta sedan skapa en vägvisning och positionering. Men genom att använda APIer och relation med Mapbox så lyckades vi lösa båda aspekter. Det största problemet var kvalitén på Beacons sensorerna.

Externa länkar

Press announcement from Stockholmsmässan. The app in the Apple app store.

Texten på denna sida har projektgruppen själv formulerat och innehållet är ej granskat av våra redaktörer.