Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Förbättrad realisering av effektenheten

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - SP Mätteknik, Borås
Bidrag från Vinnova 600 000 kronor
Projektets löptid januari 2017 - december 2018
Status Avslutat

Syfte och mål

Projektets mål var att minska Riksmätplatsens mätosäkerhet för elektrisk effekt vid nätfrekvens till 10 uW/VA och 10 urad eller bättre, vilket är en förbättring med en faktor fyra jämfört med vår nuvarande bästa mätosäkerhet, för att täcka de behov som svensk elindustri har av kalibrering. Detta mål har uppnåtts och vi har nu förutsättningar att kalibrera industrins bästa referensnormaler.

Resultat och förväntade effekter

Den förbättrade mätosäkerheten har gett förutsättningar för att vi fortsatt är ett av de ledande Nationella metrologiinstituten (NMI) i världen inom området elektrisk effekt. Det har gett oss möjlighet att delta i två internationella jämförelsemätningar inom effektområdet arrangerade av Internationella Byrån för Mått och Vikt (BIPM). Dels CCEM-K5 för elektrisk effekt, dels CCEM-K13 för spännings- och strömövertoner (där vi även organiserar jämförelsen).

Upplägg och genomförande

Mätosäkerheten för riksmätplatsens Digitala samplingswattmeter (DSWM) har förbättrats genom att luftfuktighetskoefficient och lågtidsdrift minskats hos ingående spänningsdelare och strömshuntar och verifieringen av samplingsalgoritmen har förbättrats minskats genom förbättrad faslåsning och sampling med längre aperturtid. Mätosäkerheten kunnat också förbättrats genom att kalibreringsmetodiken för DSWM har kunnat verifierats inom några få ppm genom direktjämförelse med riksmätplatsens primärnormaler för växelspänning och växelström.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 24 november 2020

Diarienummer 2016-04682

Statistik för sidan