Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Förbättrad infrastruktur vid PKU-biobanken för att möjliggöra framtida innovationer och forskning

Diarienummer
Koordinator Region Stockholm
Bidrag från Vinnova 7 001 500 kronor
Projektets löptid oktober 2019 - juli 2023
Status Avslutat
Utlysning Innovationer för framtidens hälsa 2017 till 2020 - särskilda insatser

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet var att möjliggöra för innovationer och större forskningsprojekt genom en effektivare och betydligt snabbare informationsinhämtning från PKU-biobanken. Detta har vi lyckats med. Vi har sett stor nytta där projekt som tidigare fick spendera enormt med tid på att leta rätt på provinformation på fysiska remisser nu kan få fram samma data genom en databassökning. Målet var att överföra data från tre miljoner pappersremisser för PKU-prov till ett digitalt sökbart format. Vi har hittills digitaliserat cirka 1,5 miljoner remisser, så här finns det kvar att göra.

Långsiktiga effekter som förväntas

Resultatet av projektet är att vi har digitaliserat alla remisser för PKU-prov tillbaka till juli 1991. Detta innebär att all provdata för barn som föddes efter detta datum nu är sökbara i en databas. Detta har lett till mer effektivt resursutnyttjande och att vi har kunnat hantera fler förfrågningar om prover för framför allt forskning. Vi har för tillfället fyra aktiva forskningsprojekt med bra framdrift, vilket inte skulle ha varit möjligt utan digitalt sökbar provinformation. Av dessa fyra är det bara ett projekt som fortfarande behöver leta provinformation manuellt.

Upplägg och genomförande

Projektet började med en etableringsfas där vi tog fram arbetssätt och satte upp miljön för överföring av data från papper till digitalt sökbart format. Etableringsfasen avslutades 2020-06-30. I genomförandefasen skannas pappersremisser in till ett försystem där de granskas manuellt och data förs över till digitalt format. Bilden och tillhörande data överförs sedan till ett existerande system där data är sökbart både via ett interface samt via databassökningar. Innan data sätts som klar görs en rad kvalitetskontroller till exempel gällande logik och saknade datapunkter.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 16 november 2023

Diarienummer 2019-03542