Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Ett verktyg för bedömning av snökvalitet baserat på ny teknik och samisk kunskap

Diarienummer
Koordinator Stockholms universitet - Institutionen för naturgeografi
Bidrag från Vinnova 2 871 088 kronor
Projektets löptid november 2017 - maj 2022
Status Avslutat

Syfte och mål

Vårt mål är att utveckla ett prognos-verktyg för att förutspå förändringar i snökvalitet. Vi kombinerade nya beräkningsmetoder och teknik med samisk traditionell ekologisk kunskap för att mäta och modellera förändringar i snökvalitet. Snöprognoser stöttar renskötselns strategiska beslut om vilka betesmarker som är bäst lämpliga i en tid då klimatförändringarnas effekter på snökvaliteten blir allt mer tydlig. Snöprognoser är intressanta även för vattenkraften, transportsektorn och turismen.

Resultat och förväntade effekter

Resultaten behövs för planering av markanvändning i norra Sverige där klimatförändringarna redan är påtagliga. Snöprognoser underlättar renskötarnas strategiska val av lämpliga betesområden. Eftersom renens betesresurser minskar p g a nya markexploateringar bl.a för den ”gröna omställningen” har situationen blivit mycket besvärlig. Resultaten är användbara även för andra sektorer eftersom förändringar i snötäcket påverkar smältvattenmängden i vattendragen och kan öka lavinrisken vilket påverkar säkerheten för transporter, infrastruktur och turism.

Upplägg och genomförande

Forskningsteamet har bred kompetens inom effekter av klimatförändringar, snömodellering, dataassimilering, satellit- och drönarbaserad (UAV) fjärranalys, samt traditionell samisk kunskap. Vi har utvecklat en datormodell som simulerar densitetsvariationer i snön. Vi har m h a drönare mätt snödjup och nyttjat väder/snö data från SITES (fieldsites.se) och SMHI för kalibrering och validering. Med hjälp av modellering, observationer och data-assimilering genererade vi detaljerade analyser av snöförhållandena inom Laevas samebys betesområden (2015-2021).

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 16 september 2022

Diarienummer 2017-03299

Statistik för sidan