Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

ERA-MIN Verktyg för en hållbar guldutvinning i EU

Diarienummer
Koordinator Luleå tekniska universitet
Bidrag från Vinnova 1 540 400 kronor
Projektets löptid januari 2014 - december 2016
Status Avslutat

Syfte och mål

Syftet med projektet var att utvärdera stabiliteten för Arsenik i anrikningssand, som genererats vid guldbrytning, samt i As-förande anrikningssand som blandats med alkaliska restprodukter till en cementerad pasta (solidifiering). Anrikningssanden hade en hög syrabildande potential samt förhöjda halter av As (1000 ppm). Resultat visar att As i anrikningssanden ligger stabilt i Fe-utfällningar, men att lakbarheten av arsenik ökar vid cementering vilket påverkas av härdningstid, vattenmättnadsgrad och sulfid oxidation.

Resultat och förväntade effekter

Resultat från studien visar att en stor andel av As i anrikningssanden är associerad till järnhydroxider som är stabila vid pH > 4. En solidifiering medförde att sulfidoxidationen bromsades, en marginell ökning av As-utlakningen, samt att en stor andel syra-känsliga As-species bildades. För att långsiktligt bevara en hög As-stabilitet i den cementerade pastan så bör en hög vattenmättnadsgrad bibehållas för att bromsa sulfidoxidationen. Studien har resulterat i 2 st vetenskapliga publikationer samt en licentiatavhandling.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts i samarbete mellan gruvindustrin. Gruvindustrin har bistått med kunskap om pastablandningar, cyanidlakningsprocessen samt tillhandahållit material. Mineralogiska och kemiska analyser har genomförts vid karaktärisering av anrikningssand och den cementerade pastan samt lakning. Den största utmaningen har bestått i att med säkerhet kunna identifiera de As-species som bildats efter cementering. Detta då totalhalten av sekundär As faser var förhållandevis låg. Lakningstester har genomförts på anrikningssand och cementerad pasta.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 maj 2017

Diarienummer 2014-00989

Statistik för sidan