Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 19 september kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 20 september kl 8.00.

ECO2 Vehicle Design

Diarienummer
Koordinator KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN - KTH Centre for ECO2 Vehicle design
Bidrag från Vinnova 14 000 000 kronor
Projektets löptid oktober 2014 - september 2017
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

ECO2 har alltsedan starten sökt nya vägar att radikalt ändra hur ECOlogiska och ECOnomiska aspekter vägs in i design av resurseffektiva fordon, dvs miljövänliga, kostnads- och tekniskt effektiva fordon. ECO2 har utvecklats till en unik miljö med sitt fokus på forskning som är multi-disciplinär och multi-fordon, med ett tvär-funktionellt perspektiv. Genom detta angreppssätt studeras frågeställningar på flera nivåer av fordonssystemet vars lösningar är avgörande för framtida resurseffektiva fordon och ett hållbart Sverige.

Långsiktiga effekter som förväntas

Svenskbaserad fordonsindustri är central för landets ekonomi, samhälle och miljö. Utvecklingen av resurseffektiva fordon, sedda i ett holistiskt perspektiv med bla samhällets transportbehov i fokus, är en utmaning för hållbar samhällsutveckling som förutom ny teknologi förutsätter tillgång på kvalificerade individer bland forskare, ingenjörer, entreprenörer och beslutsfattare på olika nivåer. ECO2 utgör en miljö där dessa kompetenser utvecklas i en gemensam innovationsprocess, och där gemensamt framtagna forskningsresultat stärker industrins konkurrenskraft.

Upplägg och genomförande

ECO2 startade 2003 som en forskningsmiljö där fordonsindustrin, myndigheter in transportsektorn och akademiska forskargrupper studerade nya angreppssätt för att inkludera miljö- och hållbarhetsfrågor i ett tidigt skede av designprocessen. Konsortiet inbegriper den svenskbaserade fordonsindustrin som tillsammans med specialiserade SMF.er bildar en en miljö där fordonskoncept studeras utifrån ett synsätt som öppnar för radikalt nya lösningar på behov och begränsingar i det framtida transportsystemet

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 maj 2017

Diarienummer 2014-06055