Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

E!10765, CentrOx, Scandinavian Centriair AB

Diarienummer
Koordinator Scandinavian Centriair AB
Bidrag från Vinnova 4 920 718 kronor
Projektets löptid februari 2017 - december 2020
Status Pågående
Utlysning Eurostars – för forskande små och medelstora företag

Syfte och mål

Ett system för rening av stekos från kommersiella kök har framtagits i detta Eurostarsprojekt. Systemet medför väsentliga kostnadsbesparingar och ökade prestanda med avseende på rening av dessa gaser, speciellt vid mycket hård belastning som stekning vid hög temperatur, grillning och fritering, där stora mängder små partiklar, VOC och stark lukt bildas. Därutöver håller systemet rent från fett i utsläppskanaler från köket vilket avsevärt minskar brandrisker och försäkringspremier för affärsidkarna.

Resultat och förväntade effekter

Projektet öppnar möjlighet för att etablera ett nytt affärssegment, Centriair Kitchen, för bolaget. Genom den höga prestandan i kombination med den överkomliga kostnaden kan systemet användas för kunder med högt ställda krav, men blir även relevant för kunder med begränsad investeringsförmåga. För Centriair möjliggör projektet ytterligare tillväxt inom Food processing.

Upplägg och genomförande

Projektet har utförts i samarbete med KTH och 3nine samt två internationella partner inom kommersiella kök och köksventilation. Systemet har tagits via prototyp och pilotversion till nollserie som ligger till grund för den kommersiella enheten.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 19 april 2021

Diarienummer 2017-00060

Statistik för sidan