E!10765, CentrOx, Scandinavian Centriair AB
Diarienummer | |
Koordinator | Scandinavian Centriair AB |
Bidrag från Vinnova | 4 720 718 kronor |
Projektets löptid | februari 2017 - december 2020 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Eurostars – för forskande små och medelstora företag |
Viktiga resultat som projektet gav
Ett system för rening av stekos från kommersiella kök har framtagits i detta Eurostarsprojekt. Systemet medför väsentliga kostnadsbesparingar och ökade prestanda med avseende på rening av dessa gaser, speciellt vid mycket hård belastning som stekning vid hög temperatur, grillning och fritering, där stora mängder små partiklar, VOC och stark lukt bildas. Därutöver håller systemet rent från fett i utsläppskanaler från köket vilket avsevärt minskar brandrisker och försäkringspremier för affärsidkarna.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet öppnar möjlighet för att etablera ett nytt affärssegment, Centriair Kitchen, för bolaget. Genom den höga prestandan i kombination med den överkomliga kostnaden kan systemet användas för kunder med högt ställda krav, men blir även relevant för kunder med begränsad investeringsförmåga. För Centriair möjliggör projektet ytterligare tillväxt inom Food processing.
Upplägg och genomförande
Projektet har utförts i samarbete med KTH och 3nine samt två internationella partner inom kommersiella kök och köksventilation. Systemet har tagits via prototyp och pilotversion till nollserie som ligger till grund för den kommersiella enheten.