Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

E!10610, META-DETECT, Identifying patients at risk of relapse of (metastatic) colorectal cancer with targeted imaging, Karolinska Institutet

Diarienummer
Koordinator Karolinska Institutet - Dept of Laboratory Medicine, Clinical Research Center
Bidrag från Vinnova 2 000 000 kronor
Projektets löptid oktober 2016 - juli 2020
Status Avslutat
Utlysning Eurostars – för forskande små och medelstora företag

Syfte och mål

Kolorektalcancer (KRC) är den vanligaste cancerformen i Europa och den tredje mest vanliga cancerformen i Sverige. Patienter med lokaliserad sjukdom har 5-års överlevnad i cirka 90 % av fallen, jämfört med 10 % vid metastaserad sjukdom. Vårt mål med META-DETECT projektet är att utveckla ett nytt kontrastmedel för multimodal avbildning i syfte med att diagnostisera och bedöma relapsrisken hos KRC-patienter. Detta kan leda till individualiserad behandling, ökad chans för överlevnad samt bättre livskvalitet. Tidig diagnostik i sin tur kan gagna både patienter och samhälle.

Resultat och förväntade effekter

Vi har undersökt totalt 48 olika konstruktioner av kontrastmedel, designade och utformade för multimodala avbildningsmetoder. Kontrastmedel som innehöll superparamagnetiska järnoxidpartiklar belagda med silikondioxid, visade mycket bra kontrastegenskaper för magnetisk resonanstomografi (MRI) och fotoakustik (PA) avbildningar. Kontrastmedlen behöll sina egenskaper efter konjugering med antikroppar inriktade mot KRC. Våra resultat ger förhoppningar om att detta kontrastmedel skulle kunna utvecklas vidare, för att tidigt kunna diagnostisera patienter med relaps.

Upplägg och genomförande

Under projektperioden, har vi (KI) tillsammans med andra partner i META-DETECT konsortiet, slutfört följande delarbete: Producerat tre specifika Lama antikroppar mot KRC. Producerat 48 olika konstruktioner av nano-partiklar baserat kontrastmedel som undersökts med olika kombinationer av avbildningsmetoder. Vi har valt superparamagnetiska järnoxidpartiklarbelagda med silikondioxid för MRI och PA avbildningar. Undersökt kontrastmedlets benägenhet efter konjugering med antikroppar mot KRC. Undersökt toxicitet och immungenetisk effekt av detta kontrastmedel.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 2 juli 2020

Diarienummer 2016-03654

Statistik för sidan