Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Digital Tvilling för Geometrisäkrad Produktion

Diarienummer
Koordinator CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA AKTIEBOLAG - Industri- och materialvetenskap
Bidrag från Vinnova 5 000 000 kronor
Projektets löptid januari 2018 - augusti 2020
Status Avslutat

Syfte och mål

För att till fullo kunna nyttja simuleringsmodeller för geometrisäkring som digitala tvillingar, såväl i produktion som i tidiga utvecklingsfaser, behöver dessa utvecklas vidare. Projektet har haft tre tydliga mål kopplad till ”Digital tvilling för geometrisäkrad produktion”: 1. Ökad noggrannhet och snabbare simuleringar 2. Bättre visualiseringsmöjligheter för att stötta hela utvecklingskedjan 3. Specifikation av framtidens digitala process för geometrisäkrad produktion. Sammanfattningsvis har god måluppfyllnad uppnåtts inom samtliga områden.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har bidragit till följande effekter: -Noggrannare och snabbare simulering i Digitial Tvilling -Möjlighet till effektivare arbetssätt -Ökat samarbete mellan industri/akademi -Ökat samarbete mellan industriella parter -Ökat internationellt samarbete (akademiskt och industriellt) -Ökat samarbete med SME och mellan OEM och SME -Kunskapsöverföring mellan branscher -Förstärkning av forskargruppen och nätverket -Ökad kompetens hos enskilda individer -Ökad vetenskaplig excellens och internationell synlighet -Ökad konkurrenskraft för alla medverkande parter

Upplägg och genomförande

Projektet har bedrivits i tre arbetspaket (WP). Chalmers har utfört medparten av forskningen. FCC har bidragit med snabba algoritmer i WP1 och raytracing i WP2. VCC har bidragit med kompetens i alla arbetspaket. IKEA har bidragit i WP2 och WP3 inom visualisering och digitalt arbetssätt. GKN har bidragit i WP1 och WP3 inom avancerad materialmodellering. RD&T Technology har bidragit i WP1 och WP2 med kompetens inom simulering. VA Automotive har bidragit i WP1 och WP3 med kompetens inom värmebehandling, restspänningar och formning. Case från industrin har framgångsrikt nyttjats.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 5 oktober 2020

Diarienummer 2017-05220

Statistik för sidan