Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Additivt tillverkade bränsleceller

Diarienummer
Koordinator RISE IVF AB - Avdelning Tillverkning
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid december 2019 - mars 2021
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

Det övergripande målet var att utvärdera om den additiva tillverkningstekniken var applicerbar för fastfasbränsleceller (SOFC) med en innovativ utformning. En suspension har utvecklats som använts för att med additiv teknik tillverka ett elektrolytmaterial av Zirconia. De framtagna materialen har uppvisat både bra mekaniska egenskaper och kunnat utformas som tunna strukturer. På elektrolytmaterialets yta har slutligen tunna beläggningar av bland annat Lantan Strontium Manganat (LSM) applicerats.

Långsiktiga effekter som förväntas

Att med den tillverkningsprocess som utvecklats och verifierats fungera för att ta fram de geometriska former med de material som används i en fastfasbränslecell så har flera av de osäkerheter som tidigare funnits om detta koncept kunnat bockas av. Många av grundförutsättningarna för en vidareutveckling av innovativt designade fastfasbränsleceller finns nu på plats vilket är en viktig del för att kunna motivera en fortsatt utveckling med att ta fram en fungerande prototyp.

Upplägg och genomförande

En viktig del av arbetet har varit att hitta en resinsammansättning som fungerar bra under hela tillverkningsprocessen som inkluderar både den additiva och de efterföljande termiska processerna. Det stora genombrottet var när förståelsen för hur resinet och de efterföljande processerna samverkar vilket nu gör det möjligt att ta fram de material som behövs. De printade materialen och ytbeläggningar har utvärderats, mekaniskt, mikrostrukturellt (SEM) och med avseende på ytstruktur med interferometer.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 1 april 2021

Diarienummer 2019-04991