Rickard öppnar dörrar i Silicon Valley

Sneglar du på Silicon Valley för att ta din startup, företag eller organisation till nästa nivå? Lägg namnet Rickard Mosell på minnet. Med en gedigen bakgrund som aktör i det svenska innovationssystemet och entreprenör, är han ditt stöd och Vinnovas senaste tillskott i att främja internationalisering samt undanröja hinder för global uppskalning av innovationer.

Rikard Mosell, Vinnova Wallenberg Fellow, framför Nordic Innovation House i Palo Alto

Silicon Valley är en region som sjuder av idéer, ambitioner, kompetens och kapital. Det som tänks och görs där ger ofta globalt eko och medför omställning för oss alla. För entreprenörer eller företag med stora planer finns det ingen snabbare, eller mer skoningslös, väg till insikt och utveckling. Samtidigt är det ett unikt ekosystem som är svårt att förstå och navigera i, oavsett tidigare framgångar på svensk eller europeisk marknad. Och det är här Vinnovas verksamhet vid Nordic Innovation House och Rickard Mosell kommer in.

Du är senior rådgivare vid Vinnovas kontor i Silicon Valley. Berätta!

Ja, jag har förmånen att tillbringa 10 månader vid Nordic Innovation House via ett stipendium från Vinnova och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Stipendiet syftar till att fördjupa kontakterna mellan det svenska innovationssystemet och motsvarande nätverk i Silicon Valley. Samtidigt får jag chansen att bidra till ökad nordisk slagkraft, genom att etablera ytterligare samarbeten med övriga nordiska statliga organisationer som utgör Nordic Innovation House.

Vad innebär din roll mer konkret? Vad ger du råd kring, och till vem?

Min uppgift är primärt att komplettera Inger Gustafsson som är ansvarig för Vinnovas verksamhet i regionen, och tillsammans med ett par kollegor utgör vi ”Team Sweden”. Vi ska framförallt se till att svenska aktörer som besöker Silicon Valley landar mjukt och reser hem med så mycket som möjligt av värde. Vi kan till exempel hjälpa till med att analysera behov, förmedla ingångar till relevanta nätverk samt även formellt ordna möten och pitchmöjligheter.

För startups är det en ypperlig chans att få genvägar in till rätt kompetens och kapital, att benchmarka gentemot världseliten och att snabbt erhålla insikter om vad som krävs för att affärsmodell och produkt ska stå sig i global konkurrens.

Men även för mer etablerade företag kan vi ge värdefullt stöd. Vi står mitt i en arena där utvecklingen och trender får genomslagskraft världen över. Det ger oss möjlighet att ligga i framkant gällande omvärldsanalys, samt att översätta och förmedla de insikterna enligt svenska förutsättningar. Och det är något som är viktigt för större företag att ha koll på i sin innovationsverksamhet. Dessutom finns det stöd att få för de företag som planerar en permanent närvaro i regionen.

Många i innovationssverige känner sannolikt till dig. Men för oss andra, vem är Rickard Mosell?

Haha, jag är väl lite av en inventarie i innovationssystemet i södra Sverige. Utbildningsmässigt är jag jurist, men sedan 1999 har jag i olika roller stöttat och följt utvecklingen av många företag samtidigt som jag har grundat några egna. Min bakgrund finns bland annat inom Connect Syd, Ideon Science Park, Innovation Skåne och Minc. Numera är jag (tjänstledig) Global Business Developer på Business Sweden och styrelseordförande i inkubatorn Ideon Innovation.

I december 2019 sitter du på flyget till Sverige. Vad vill du då ha åstadkommit, och vad tror du att du kan föra in i det svenska innovationssystemet?

Förutom det jag redan har nämnt, så hoppas jag att komma hem med en än starkare ”pay-it-forward”-attityd. Att generöst samverka och dela med sig av kunskap, insikter samt kontakter är nödvändigt för en fortsatt hög innovationstakt och i förlängningen för att bibehålla ett hållbart välfärdssamhälle. Sedan skulle jag vara nöjd om jag har lyckats få några amerikanska investerare att upptäcka svenska bolag i behov av riskkapital. Och naturligtvis hoppas jag att mina nya insikter ytterligare stärker Business Swedens erbjudande gentemot snabbväxande bolag.

Kanske viktigast av allt, hur får man tag på dig?

Bra tillägg, tveka inte att kontakta mig om du och din organisation har funderingar kring ett besök i Silicon Valley! Enklast når du mig via hemsidan för Nordic Innovation House, Linkedin eller mejl.

Senast uppdaterad 11 oktober 2019

Statistik för sidan