Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Träna med öron istället för ögon

Namnet till trots är Impossible Run ett möjligheternas projekt. För alla friidrottare innebär en synnedsättning att vara beroende av andra för att kunna utöva sin sport. En synskadad längdhoppare har dubbla utmaningar: dels att springa rakt fram, dels att göra avstamp på rätt ställe.

–Idag fungerar systemet så att varje längdhoppare har en egen guide som står mellan avstampsplankan och hoppgropen och klappar i händer eller ropar till den tävlande, berättar Hans Säfström på Svenska Parasportförbundet. På stora tävlingar är det ofta många andra ljud, där det kan vara svårt att särskilja sin egen guide, med risk för att hopparen viker av, hoppar snett eller skadar sig. Att vara så beroende av en enskild person gör det också svårt att få kontinuitet i sin träning.

Impossible_Run_4.jpeg

Impossible Run är en lösning som gör det möjligt att träna längdhopp helt utan assistans. Genom att sätta upp programmerade högtalare längs båda sidor av löparbanan skapas en slags ljudtunnel.

–Ljudsignalerna är riktade och kan jämföras med starka ficklampsstrålar, förklarar Hans. Ju närmare ljudkällan desto starkare signal. Så länge ljudet är lika starkt från höger som vänster sida vet löparen att hen springer i mitten. Träningsbanan blir personifierad genom egna inställningar där det riktade ljudet ställs in exakt efter löparens längd och öron.

Projektet drivs av Parasportförbundet och utvecklas i samarbete med ljuddesignbolaget Lexter. Redan 2015 gjordes en slags förstudie på initiativ av Lexter där man med hjälp av ljudkällor kunde få en kortdistanslöpare att springa rakt utan hjälp.

– Utifrån det började vi titta på andra synskadades behov och utvecklade systemet, säger Hans. Vi har till exempel sett att det behövs fler ljudkällor med tätare mellanrum, och vi har testat att skapa ljudridåer som berättare att nu är det 15, 10, 5 meter kvar till avstamp.

Möjlighet att locka nya idrottare

En av dem som testat systemet skarpt är längdhopparen Viktoria Karlsson, flerfaldig EM- och VM-medaljör som under våren 2021 ligger i hårdträning inför uttagningarna till sommarens Paralympics i Tokyo.

– Det är oerhört spännande! För mig som är van att springa efter egen guide var det såklart ovant och en smula läskigt men jag ser en stor potential i detta verktyg. Framförallt kan det möjliggöra för nya intresserade att komma till idrotten. Att det är så krångligt att komma igång och hitta en guide etc är ett av friidrottens största bekymmer för att få fler synskadade att testa på.

Impossible_Run_2.jpeg

För Viktoria personligen skulle en implementering av projektet framförallt innebära enklare träningar. 

– Jag tror det är svårt att koppla bort den mänskliga faktorn helt. Det är ju en säkerhet. Men om detta system fanns på träningsanläggningarna skulle jag kunna åka dit och träna helt själv. Jag skulle inte heller behöva vara lika samspelt med bara en person, utan kunna träna och tävla lite mer med vem som helst.

Impossible_Run_3.jpeg

Från höger och vänster till fram och bak

Inom projektramen gjordes också tester med personer med nedsatt syn, som alltså ser lite grann. De behöver inte ljud för att kunna springa i rätt riktning men kan använda systemet för att komma rätt på plankan.

– För dem med viss synnedsättning blev det tydligare när ljudkällorna istället kom framifrån och bakifrån, och under våren 2021 fortsätter vi utveckla den tekniken, säger Hans. Om hopparen kan känna sig helt trygg med sin löpning kan hen satsa mer i själva hoppet, och kanske till och med förbättra sina resultat.

Parasportförbundet ser också möjligheter att utveckla det för andra idrottsgrenar, till exempel kastgrenar som spjut, diskus och kula.

Impossible Run har redan fått stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands, bland annat med förfrågan från det amerikanska tv-bolaget CNN.

– Även internationella paralympiska kommittén vill att vi fullföljer det här, berättar Hans. Om det på sikt blir en regel att det ska användas på alla tävlingar – då blir det faktiskt något som revolutionerar hela världen!

Impossible Run på Parasports webbplats
Se film om Impossible Run

Senast uppdaterad 14 februari 2022

Statistik för sidan