Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Framsynsonsdag från Almedalen 26 juni

Arrangör: Vinnova Framtidens trädgård, Klosterbrunnsgatan 5, Visby, eller digitalt. ons 26 jun 2024 kl. 12:05-12:50

Välkommen till Framsynsonsdag från Framtidens trädgård där vi får ta del av tre korta spaningar från olika perspektiv. Vilka signaler har våra gäster lyssnat in, sett eller erfarit som ger möjliga ledtrådar till framtiden på temat Impact Innovation? Besök oss på plats eller följ digitalt via webben.

Våra framtidsspanare

  • Jenny Madestam, Södertörns högskola
  • Anna Hall, Energy Division, Alfa Laval
  • Jonas Nyvang, Stilride

Moderator: Ylva Strander, Vinnova 

Om framsyn

En signal om en möjlig förändring – är sådant som redan händer idag, men som kan vara en ledtråd för framtiden – om vi bara lyssnar tillräckligt uppmärksamt.​ Nästa steg är att ställa sig frågor som: ”Vilken typ av förändring representerar denna signal? Vilken riktning tar det oss?” och ”Vilken trend eller större fenomen driver oss i den riktningen?​” Signal plus drivkraft lika med framsyn.

Framsyn är ett tillvägagångssätt som ger oss makten att vara med och forma framtiden – och inte bara låta den hända. Det handlar inte om att förutspå framtiden, det kan ingen göra! Det handlar om att utifrån de signaler vi ser och en kunskap vi har idag – arbeta med scenarier om framtiden. Med hjälp av dem kan vi fatta mer välunderbyggda beslut.

Varför jobbar Vinnova med framsyn

De globala utmaningarna är stora, samtidigt som samhällsutvecklingen går allt snabbare. För att kunna ta de modiga beslut som krävs - behövs verktyg som kan hjälpa oss förstå vad som väntar framöver. För att kunna hantera omställningar och nya utmaningar behöver Vinnova, precis som övriga aktörer i innovationssystemet, bli bättre på att förstå framtiden.

Vi vill utforska hur vi som myndighet kan arbeta med framsyn, och hur vi kan samarbeta med andra aktörer för att få så mycket utväxling som möjligt.

Läs mer om hur Vinnova jobbar med framsyn 

Anmälan

Ingen föranmälan krävs.

Exempel på tidigare spaningar

  • Framtidens (icke-)arbete
  • Hur Bladerunner förutspådde framtiden – och inte​
  • Kooperativa AI-plattformar”
  • E-sport i verkliga livet​
  • Vad fobier för små hål och iPhone-kameror betyder för design
  • Hemestra är det nya svarta (spaning från september -19…)
  • Konst som protestförmedlare på 2000-tal

Ibland fotograferar eller filmar vi på våra aktiviteter. Om du inte vill vara med på bilder eller filmer, kan du meddela detta när du kommer till oss.

Läs mer om hur vi lagrar och behandlar dina personuppgifter.

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senast uppdaterad 14 juni 2024

Statistik för sidan