Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Råvaruförsörjning för den gröna energiomställningen

Arrangör: Vinnova Digitalt ons 22 mar 2023 kl. 16:30-17:30

Under den kostnadsfria helt digitala konferensen Sweden Innovation Days, 21-23 mars, arrangerar Vinnova ett antal sidoevent som äger rum vid sidan av konferensens huvudprogram. Detta är ett av dem och kommer att äga rum på engelska.

Se inspelningen från mötet

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att se videoklipp från YouTube. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Se videon på separat webbplats i separat fönster

Raw materials supply for the green energy transition

The sustainable energy transition is essential – But where and how do we produce the raw materials?

Renewable energy and sustainable solutions for energy storage are key in the fight against the climate crisis. But we need to take a close look at the impact of every step in the value chain on nature, climate and people, in order to make the system truly sustainable.

The mining of metals and minerals affect the local environment, and both operation and transport can result in large greenhouse gas emissions. Primary production can also have adverse effects on the social sustainability of the local population, in some countries to a degree that human rights are at risk.

How can we secure the supply of raw materials to build, for example, batteries, wind turbines and solar panels? Recycling will not yield sufficient raw materials for the rate of construction of green energy technology, as well as the growing world population and economy. In most cases, the raw materials needed are not available in Sweden or the EU, and instead we rely on agreements with third countries in which the sustainability standards and controls are worse. How can we ensure that production is truly sustainable?

Welcome to a moderated panel discussion about metal and mineral supply for the green energy transition.

Speakers

  • Erik Olsson, Head of business development, Midsummer AB
  • Martin Edlund, CEO, Minesto AB
  • Anna Motta, Head of Technologies and Advanced Materials, Talga Group
  • Sara Davidsson, Sustainability Director, Stena Recycling
  • Anders Sahlman, moderator

Read more about Vinnova’s work with innovation in mining

Praktisk information

För att delta på detta sidoevent så anmäler du dig till hela konferensen Sweden Innovation Days (den gröna knappen ovan). Då får du tillgång till den digitala plattformen och separata instruktioner kommer att skickas i mitten av mars.

Ibland fotograferar eller filmar vi på våra aktiviteter. Om du inte vill vara med på bilder eller filmer, kan du meddela detta när du kommer till oss.

Läs mer om hur vi lagrar och behandlar dina personuppgifter.

Senast uppdaterad 19 april 2023

Statistik för sidan