Vegetabiliskt hemoglobin - utveckling och kommersialisering
Diarienummer | |
Koordinator | Ruber Innovation AB |
Bidrag från Vinnova | 300 000 kronor |
Projektets löptid | juni 2020 - maj 2021 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Innovativa Startups |
Ansökningsomgång | Innovativa Startups steg 1 våren 2020 |
Viktiga resultat som projektet gav
Ett vegetabilisk hemoglobin har tagits fram med biokemiska metoder. Hemoglobinet har goda egenskaper och är mycket värmestabilt. Hemoglobinet lämpar sig för järnberikning av livsmedelsprodukter. Kvinnor är den viktigaste målgruppen för vegetabiliskt hemoglobin. De föredrar mat rikt på järn framför piller med järnsalter vilka ofta ger magproblem. En fertil kvinna behöver ta upp 2 mg järn om dagen vilket motsvarar 1 g vegetabiliskt hemoglobin.
Långsiktiga effekter som förväntas
Resultatet är ett vegetabilisk hemoglobin med goda egenskaper som är mycket värmestabilt. Hemoglobinet lämpar sig för järnberikning av livsmedelsprodukter. Det finns en stor marknad för högkvalitativa ingredienser för järnberikning. Tidigare berikades allt mjöl och pastaprodukter med järnsalt, vilket togs bort efter kritik. Vegetabiliskt hemoglobin har inte de negativa hälsoeffekter som järnsalter uppvisar.
Upplägg och genomförande
Projektet har genomförts enligt med den uppgjorda planen. Situationen med nedstängning i samhället med anledning av spridningen av coronaviruset har omöjliggjort internationella fysiska kontakter. Allt laborativt arbete har genomförts i Sverige och företrädesvis på LTH. Vissa aktiviteter har fått omprioriteras. Samarbetet mellan de olika deltagarna i projektet har varit mycket gott. Regelbundna möten över nätet och ibland fysiskt har resulterat i ett välordnat framskridande.