Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

AI-driven brottsplatsanalys

Diarienummer
Koordinator Högskolan i Halmstad - Högskolan i Halmstad Akademin f informationsteknologi
Bidrag från Vinnova 2 600 530 kronor
Projektets löptid oktober 2022 - oktober 2025
Status Pågående
Utlysning AI - Spets och innovation

Syfte och mål

Projektet handlar om automatisk analys av brottsplatser inomhus. Det ska studera AI-teknologier för miljökartläggning, segmentering och klassificering av objekt och spår, bl.a. för att undvika kontaminering av bevis och varna för farliga situationer.

Förväntade effekter och resultat

Brottsplatsundersökning görs av kriminaltekniska experter. Projektet ska bidra med automatisering av rutinuppgifter vid ankomst. Resultat ska erbjuda effektiv användning av tid vid ankomst till platsen. Resultatet ska också erbjudas som en icke kontaminerad modell av platsen, vilket bidrar till bättre analys under alla steg och faser.

Planerat upplägg och genomförande

För att uppnå målen ska datorseende genom synliga, infraröda, termiska sensorer så väl som icke-foto sensorer, som djupdata erhållna av LIDAR utforskas. För att reducera kontaminering ska nanodroner studeras. Detta är i sig en utmaning, eftersom drönare med lämpliga sensorer är för stora, olämpliga t.ex. i små lägenheter. Vi ska därför undersöka även användningen av smartphones eller kroppskameror av första-respondenter.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 9 november 2022

Diarienummer 2022-00919

Statistik för sidan