Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Har du diabetes typ 1? Bidra till morgondagens lösningar genom att dela din hälsodata

Vill du vara med och göra skillnad för dig och andra som lever med diabetes? Genom att donera hälsodata kan du bidra till utveckling av nya smarta lösningar och hjälpmedel.

Innovation med hälsodata kopplat till diabetes

Vinnova genomför i samarbete med bland andra Storstockholms diabetesförening och tre regioner en innovationstävling för att få fram nya lösningar kopplade till diabetes.

För att utveckla nya lösningar behövs hälsodata från personer med diabetes. Vi behöver därför hjälp från dig som lever med diabetes typ 1 att bli datadonator.  I likhet med att donera blod är datadonering ett sätt att dela med sig av det som tillhör dig själv och samtidigt bidra till något viktigt.

Tävlingen bjuder in företag och andra utvecklare att ta del av hälsodata och data från patientjournaler för att utveckla digitala tjänster. Det kan handla om tjänster som kan användas av personer med diabetes eller av deras anhöriga, men också om lösningar som är till nytta inom hälso- och sjukvården.

Ett övergripande syfte med satsningen är också att få fram lösningar för att hälsodata ska kunna delas och användas på ett säkert sätt, eftersom denna typ av känsliga data ofta ligger inlåst i olika system. Det ökar möjligheterna att i framtiden skapa en bättre och mer individanpassad vård.  

Bli datadonator

Att vara datadonator innebär att du laddar upp data från blodsockermätare eller annan utrustning som du använder till en tävlingsplattform som skapats inom projektet. Du kan också godkänna att dina journaldata delas från vårdgivare till tävlingsplattformen. För att du ska ha kontroll över din data när du delar den finns det en funktion för samtycke. Det innebär att du själv bestämmer vem som får tillgång till dina data och till vad den ska användas.

Som datadonator får du också möjlighet att delta på seminarier och workshops och ingå i ett sammanhang där möjligheter och utmaningar med hälsodata diskuteras.

Om du är intresserad av att bli datadonator anmäl dig så snart som möjligt. Den 9 december kl. 17-19 anordnas en workshop där datadonatorer får praktisk hjälp att dela data i den plattform som tagits fram för innovationstävlingen. För mer information kontakta Richard Hellborg hos Vinnova.

Senast uppdaterad 17 januari 2022

Statistik för sidan