Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Vinter – pilotsatsning för innovation med känsliga data

Med pilotsatsningen Vinter vill Vinnova bidra till att förutsättningar skapas för att säkert dela och använda känsliga data – på så sätt göra den tillgänglig för innovation. Först ut är vård- och hälsodata kopplat till diabetes.

För att kunna skapa innovationer med data behöver den först göras tillgänglig, så att den kan delas och användas. Ett konsortium, har med stöd från Vinnova, utvecklat en digital plattform för säker delning och användning av data. Den digitala plattformen görs tillgänglig för tjänsteutvecklare i samband med innovationstävlingar.

I första tävlingsomgången står hälsodata från personer med diabetes i fokus. Tjänsteutvecklare som anmäler sig till tävlingen tävlar då om att skapasmarta tjänster till nytta för personer med diabetes, deras anhöriga och personal inom hälso- och sjukvården.

Viktiga datum

Anmälningsperioden pågår från 12 oktober till 30 november klockan 14.00,

Varför en innovationstävling?

Innovationstävlingar har länge använts som en metod för att stödja och påskynda förändringar inom skilda tematiska områden.

Innovationstävlingar bygger på en mycket enkel idé. Någon identifierar ett problem, utlyser utmaningen och erbjuder en belöning till den som finner den bästa lösningen.

Det är viktigt att skapa intresse hos personer med rätt kunskap och expertis. Lockade av tävlingens starka motivationskraft – löftet om synlighet eller en prissumma, äran av att vara först eller bäst, tillfredsställelsen i att använda sin skicklighet för att förändra världen – lägger begåvade personer och team det de håller på med åt sidan och prioriterar istället att lösa ett problem.

Målen med innovationstävlingen Vinter är:

  • Innovationer baserade på patienters vård- och hälsodata
  • Förbättrad samverkan mellan aktörer inom området
  • Återanvändning av befintliga data, genom ökad interoperabilitet
  • Underlätta framtagandet och implementering av nya produkter och tjänster
  • Ökade förutsättningar för klinisk forskning
  • Ökad konkurrenskraft för svenskt näringsliv

Frågor?

Cassandra Marshall

Programledare och handläggare

+46 8 473 32 60

Senast uppdaterad 25 augusti 2022

Sidansvarig: Cassandra Marshall

Statistik för sidan