Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Nyttja infrastrukturer för att utveckla precisionsmedicin

Med den här utlysningen vill Vinnova göra svenska avancerade infrastrukturer tillgängliga för små och medelstora företag inom life science. Ta chansen att samarbeta och få tillgång till den senaste spjutspetstekniken för att utveckla träffsäker diagnostik och behandling, eller för att effektivisera och skala upp produktionsprocesser. Med infrastrukturer menas forskningsinfrastrukturer, innovationshubbar, produktionsanläggningar och testbäddar.

Erbjudandet i korthet

Vad kan ni söka för?

Användning av avancerade metoder för utveckling av diagnostik och behandling, eller för att utveckla, verifiera och skala upp produktionsprocesser för läkemedel. Utlysningen finansierar nyttjande av infrastrukturer för att skapa nya innovationer.

Vem kan söka?

Utlysningen riktar sig till små och medelstora företag (behovsägare) som vill använda infrastrukturer (tjänsteutövare).

Hur mycket kan ni söka?

Vinnova kan finansiera maximalt 100 procent av projektets totala stödberättigande kostnader. Projektet kan beviljas upp till en miljon kronor under 12 månader.

Viktiga datum

  • Utlysningstext för erbjudandet

    Tips: För att skapa en PDF med all information om erbjudandet klickar du Ctrl+P och väljer PDF för att spara innehållet.

    • Utvecklingen av precisionsmedicin går allt snabbare, mycket tack vare ny teknik. Avancerade infrastrukturer har en stor potential att kunna bidra till forskning, utveckling och innovation, vilket är en outnyttjad potential för många företag.

      Den här utlysningen riktar sig till små och medelstora företag inom life science som vill använda avancerad infrastruktur för att utveckla diagnostik och behandling, eller för att utveckla, verifiera och skala upp produktionsprocesser för läkemedel. Företaget ska vara verksamt i Sverige och erbjudandet gäller infrastruktur i Sverige.

      Med infrastruktur menar vi här forsknings- och innovationsinfrastrukturer som produktionsanläggningar, innovationshubbar och testbäddar.

      Syftet med utlysningen är att göra avancerad infrastruktur tillgänglig för små och medelstora företag inom life science. Detta för att möjliggöra utveckling av ny behandling och diagnostik eller för att företagen ska få tillgång till kvalificerat stöd för uppskalning och tillverkning av läkemedel.

      Projektet kan beviljas finansiering med upp till 1 miljon kronor under 12 månader.

    • Mänskligheten står inför några av sina största utmaningar någonsin, för att ställa om till ett hållbart samhälle där människors hälsa främjas och konkurrenskraften bibehålls. Avancerad infrastruktur utgör en viktig förutsättning för forskning, utveckling och nya innovationer i denna omställning. De metoder, analyser och den kunskap som finns hos anläggningarna har avgörande betydelse för forskning och innovation.

      Syftet med utlysningen är att öka användning av infrastruktur bland små och medelstora life science-företag och bidra till utveckling av ny behandling, diagnostik samt effektivare processer för läkemedelsproduktion. Företagen kan genom användning av forsknings- och innovationsinfrastruktur få tillgång till avancerade metoder och tekniker som kan ge möjligheter att utveckla ny behandling eller diagnostik.

      Sverige har gjort stora investeringar i infrastruktur som skulle kunna tillgängliggöras på ett mer effektivt sätt för företagen. En ökad användning av avancerad forsknings- och innovationsinfrastruktur kan skapa nya möjligheter inom behandling och diagnostik och på längre sikt bidra till nya innovationer och ökad konkurrenskraft för Sverige.

      Möjlighet att skala upp, testa, anpassa och producera en produkt under utveckling är ofta begränsad. Tillgång till relevant infrastruktur med industriell koppling kan ge kvalificerat stöd och effektivisera utvecklingsarbetet. Infrastrukturer som till exempel produktionsanläggningar, innovationshubbar eller testbäddar kan ge kvalificerat stöd i uppskalning, analys och tillverkning av läkemedel.

      Fokus på klimat och jämställdhet i alla våra satsningar

      Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och samhällsutveckling. Genom Agenda 2030 har världens länder enats om en global överenskommelse och förståelse för vad som kännetecknar hållbar utveckling. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen.

      Inom Agenda 2030 har Vinnova särskilt pekat ut klimat och jämställdhet som två centrala hållbarhetsperspektiv som våra finansierade satsningar ska bidra positivt till. Projekt finansierade av Vinnova förväntas därmed ta särskild hänsyn till klimatet och jämställdhetsaspekter.

      En aspekt som Vinnova följer upp och bedömer är om både kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över projektet.

      Agenda 2030 - de globala hållbarhetsmålen som drivkraft för innovation

      Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss

      Fritt tillgängliggörande av vetenskapliga publikationer och resultat

      Resultat från forskning och innovation som görs fritt tillgängliga ökar möjligheten för fler att bidra till lösningar på samhällsutmaningar. Den här utlysningen ska bidra till att fler resultat görs fritt tillgängliga för alla. Därför ska all vetenskaplig publicering ske med öppen tillgång.

    • Utlysningen riktar sig till små och medelstora företag inom life science som vill använda infrastruktur för att utveckla diagnostik och behandling, eller för att utveckla, verifiera och skala upp produktionsprocesser för läkemedel.

      Den som söker bidrag ska klassas som ett litet eller medelstort företag enligt EU:s definition och vara en svensk juridisk person. Med svensk juridisk person likställs i detta avseende utländsk organisation som har filial eller driftställe i Sverige. Kostnaderna i projektet ska kunna hänföras till filialens eller driftställets verksamhet.

      Företaget ska vara bidragsmottagare och kontakten mellan företaget och infrastrukturen ska vara etablerad innan ansökan skickas in.

      De infrastrukturer som avses är:

      • forskningsinfrastrukturer
      • innovationshubbar
      • produktionsanläggningar
      • testbäddar.

      För definition av infrastruktur se Article 2 of EU Regulation 2021/695 of 28 April 2021

      Små och medelstora företag kan få stöd av EATRIS Sverige med att hitta rätt infrastruktur och kompetens inom sitt område. 

    • I den här utlysningen finansierar Vinnova företagens användning av infrastruktur. Projekttiden får vara maximalt 12 månader.

      Utlysningen erbjuder exempelvis finansiering för följande aktiviteter:

      • utveckla nya behandlingar och läkemedel
      • utveckla och verifiera processer för läkemedelsproduktion
      • utveckla avancerade metoder och tekniker för läkemedelsutveckling och diagnostik
      • undersöka olika produktions- och utvecklingskritiska egenskaper
      • skala upp och validera befintliga produktionsprocesser
      • anpassa metoder och processer till GMP-standard.

      Vi finansierar inte grundforskning eller utvecklingsarbete som kan utföras med egna resurser. I denna utlysning finansierar vi inte aktiviteter och tjänster som kopplar till affärsutveckling eller regulatoriska frågor.

    • Vår finansiering omfattas av regler om statligt stöd. Reglerna styr både vilka slags kostnader och hur stor andel av kostnaderna som vi kan finansiera. Detta bestäms för varje organisation individuellt. Vi skiljer därför på hur stort bidrag projektet kan få och hur mycket varje deltagande projektpart kan få.

      Hur stort bidrag kan projektet få?

      Projektet kan beviljas bidrag med maximalt en miljon kronor. Utlysningens budget omfattar totalt 12 miljoner kronor för åren 2024–2025.

      Hur stort bidrag kan företaget få?

      Hur stort bidrag företaget kan få beror främst på vilka aktiviteter som ska genomföras i projektet och på företagets storlek och verksamhet.

      I den här utlysningen ger vi stöd till:

      • stöd av mindre betydelse, även kallat de minimis-stöd
      • industriell forskning och experimentell utveckling. 
      De minimis-stöd

      Vi kan finansiera upp till 100 procent av företagets kostnader. En organisation kan ta emot maximalt 300 000 euro över en treårsperiod i den här stödformen, oavsett finansiär och projekt. Det betyder att om samma organisation tagit emot stöd av mindre betydelse i andra projekt från andra finansiärer påverkar det hur stort stödet kan bli i den här utlysningen.

      För att beviljas detta stöd behöver ni lämna in ett intyg om de minimis-stöd när ni skickar in ansökan. Länk till de minimis-intyg hittar du på denna sida

      Industriell forskning och experimentell utveckling

      Industriell forskning kan förenklat beskrivas som att söka ny kunskap genom planerad forskning eller kritisk analys för att utveckla eller markant förbättra produkter, processer eller tjänster. För fullständig definition, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag.

      Experimentell utveckling kan förenklat beskrivas som att kombinera, forma och använda befintliga kunskaper för att ta fram nya eller förbättrade produkter, processer eller tjänster. För fullständig definition, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag.

      Hur stor andel av kostnaderna vi kan finansiera – det vill säga den maximala stödnivån – beror på organisationens storlek och typ av aktivitet se tabell nedan.

      Aktivitet Litet företag Stort företag
      Maximal stödnivå
      Industriell forskning 70% 60%
      Experimentell utveckling 45% 35%

       

      Vilka kostnader kan vi finansiera?

      Vår finansiering får bara gå till vissa typer av kostnader. Dessa kallas stödberättigande kostnader.

      I den här utlysningen är dessa typer av kostnader stödberättigande:

      • Personalkostnader: Löner, sociala avgifter och andra personalavgifter
      • Utrustning, mark och byggnader: Instrument, utrustning och hyra för annan lokal än ordinarie verksamhetslokal
      • Konsult- och licenskostnader: Konsulttjänster, kunskap och patent som köpts eller används på licens från en utomstående aktör
      • Övriga direkta kostnader: Till exempel materiel, förrådsartiklar och resor som är nödvändiga för att genomföra projektet
      • Indirekta kostnader (overhead): Kostnader som inte uppkommit som en omedelbar följd av men kan relateras till projektet, till exempel ordinarie lokaler och städning
        Indirekta kostnader får utgöra maximalt 30 procent av personalkostnader

      För mer detaljerad information om vilka kostnader vi kan finansiera, se vår anvisning till stödberättigande kostnader.

      Vilka krav gäller för kostnader vi finansierar?

      För att en kostnad ska vara stödberättigande måste den vara nödvändig för aktiviteterna i projektet. Projektkostnader måste också vara korrekt bokförda och särredovisas från organisationens övriga kostnader. En organisation får heller inte ta upp någon annans kostnader som sina egna.

      För mer detaljerad information om vilka krav, begränsningar och undantag som gäller, se vår anvisning till stödberättigande kostnader.

    • För att vi ska granska och bedöma er ansökan måste den uppfylla vissa grundkrav – så kallade formella krav. Om dessa krav inte är uppfyllda kommer ansökan avslås med denna hänvisning.

      Följande formella krav gäller:

      • företaget och infrastrukturen ska ha en etablerad kontakt senast vid ansökningstillfället. En avsiktsförklaring från infrastrukturen ska bifogas ansökan som tydligt beskriver att infrastrukturen åtar sig att utföra tjänsten under projekttiden
      • ansökan är skriven på svenska eller engelska
      • inga andra bilagor än de efterfrågade ska bifogas ansökan, se avsnitt 9
      • intyg om stöd av mindre betydelse ska bifogas ansökan för företag som söker de minimis-stöd.
    • Vad bedömer vi?

      Ansökan ska ligga i linje med utlysningens syfte som beskrivs i avsnitt 2 och bedöms enligt kriterierna nedan.

      Potential

      Kriteriet anger betydelsen av resultatet och effekterna om projektet blir framgångsrikt:

      • värdet av att använda infrastrukturen för att realisera projektets potential
      • projektets möjlighet att bidra till innovativa lösningar av ny behandling, diagnostik eller effektivare processer för läkemedelsproduktion
      • projektets mognadsgrad i relation till kommersialisering och nyttiggörande
      • projektets förmåga att bidra positivt till de globala målen i Agenda 2030.
      Aktörer

      Kriteriet anger kompetensen i projektgruppen och hur samarbetet mellan projektparterna har organiserats för att fungera väl:

      • projektets samlade kompetens och engagemang avseende mål och genomförbarhet
      • projektgruppens sammansättning avseende könsfördelning. Hur makt och inflytande fördelas jämnt mellan könen i projektteamet.
      Genomförbarhet

      Kriteriet anger förutsättningarna för att projektet ska kunna genomföras enligt projektplanen och med den bemanning som anges:

      • projektplanens trovärdighet i förhållande till uppsatta mål, metoder, aktiviteter och budget
      • hinder eller risker som försvårar teamets förmåga eller möjlighet att genomföra projektet.

      Hur bedömer vi?

      Ansökningarna bedöms av särskilt utsedda och förordnade bedömare som lämnar en rekommendation till Vinnova. Därefter fattar Vinnova beslut om finansiering. Bedömning sker i konkurrens mellan inkomna ansökningar.

    • När vi bedömt alla ansökningar skickar vi ett beslut där vi antingen beviljar eller avslår er ansökan. I beslutet anger vi hur mycket bidrag varje part i projektet beviljas. Vårt beslut kan inte överklagas.

      Vad gäller om ni beviljas finansiering?

      Om vi beviljar er ansökan måste ni följa våra allmänna villkor för bidrag. Villkoren innehåller bland annat detta:

      • att ni ska underteckna en särskild handling där ni åter er att genomföra projektet.
      • att ni ska rapportera era kostnader och resultat till oss regelbundet under projektet.
      • att ni, om ni är flera parter, måste komma överens om vad som gäller för projektet i ett projektavtal.
      • hur resultatet ska komma till användning, och hur eventuell vetenskaplig publicering ska ske.

      Se våra allmänna villkor samt få hjälp med att förstå och uppfylla dem

      Vi kan även besluta att lägga till kompletterande särskilda villkor för enskilda projekt. De framgår i så fall av beslutet.

      Kan ni behöva betala tillbaka bidrag?

      Om ni inte följer våra villkor kan ni bli återbetalningsskyldiga. Det gäller också om ni beviljats bidrag felaktigt eller med för högt belopp.

    • För att söka finansiering fyller ni i en ansökan i vår e-tjänst. Ansökan innehåller frågor om projektet, andra projektparter och budget.

      Till ansökan bifogar ni även dessa bilagor:

      • projektbeskrivning
      • CV-bilaga
      • avsiktsförklaring från infrastrukturen.

      Påbörja ansökan i god tid

      Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i mallar kan ta flera dagar eftersom det bygger på analyser ni ska göra. Börja därför i god tid. Ni kan börja fylla i uppgifter och fortsätta vid ett senare tillfälle. När ansökan är färdig markerar ni den som klar.

      Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan måste ni sedan markera den som klar för att den ska registreras när utlysningen stänger.

    • När er ansökan registrerats skickar vi en bekräftelse till den som står för användarkontot samt till projektledaren och firmatecknaren. Detta kan ta några timmar efter att utlysningen stängt. Om ni inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av er till oss.

      När utlysningen stängt kan ni inte ändra något i ansökan. Då kan ni bara komplettera om vi ber om det.

      Vem kan läsa er ansökan?

      Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Det innebär att vi måste lämna ut dem om de efterfrågas. Vi sekretessbelägger alltid information som skulle kunna innebära ekonomisk skada om den lämnas ut, exempelvis uppgifter om verksamheten, uppfinningar eller forskningsresultat.

      Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Så här ansöker ni

    För att söka finansiering behöver ni logga in och fylla i en ansökan i vår e-tjänst för ansökningar. Formuläret innehåller frågor om projektet, projektparter och budget.

    Mallar och bilagor för ansökan

    Här kan ni ladda ner mallar som ni behöver bifoga i ansökan, till exempel CV-mall eller projektbeskrivningsmall. Här finns också eventuella bilagor med användbar information inför ansökan.

    Frågor?

    Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta någon av oss.

    Anna Tegnesjö

    Utlysningsansvarig

    + 4684733162

    Katrin Brandt

    Handläggare

    + 4684733173

    Therese Porsklint

    Administratör

    + 4684733028

    Teknisk support

    Tekniska frågor om e-tjänsterna

    För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

    Ändra dina kakinställningar

    Diarienummer 2024-01489