Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Chips JU Calls 2024-Europeiska samverkansprojekt inom elektroniska komponenter och system (ECS)

Chips Joint Undertaking (Chips JU) är ett institutionaliserat partnerskapsprogram under Horisont Europa, som finansieras av EU-kommissionen, finansierande nationella myndigheter i deltagande länder samt deltagande organisationer. Inom Chips JU finansierar Vinnova samverkansprojekt med aktörer längs hela värdekedjan från halvledarkretsar och elektroniska komponenter till system av system (SoS), både med mjuk- och hårdvarufokus för att bidra till hållbar digital omställning. Tillämpningsområden kan vara mobilitet, energi, industriell digitalisering, digital infrastruktur och kommunikation samt digitalisering inom jordbruk och skog, hälsa och samhälle.

Erbjudandet i korthet

Vad kan ni söka för?

För deltagande i internationella samverkansprojekt med inriktning på elektroniska komponenter och system (ECS).

Vem kan söka?

Svenska företag som uppfyller Vinnovas krav samt universitet och forskningsinstitut. Vinnova kräver deltagande från svenska företag motsvarande minst 60 procent av den totala svenska projektbudgeten.

Hur mycket kan ni söka?

Det svenska konsortiet kan söka max 2 000 000 EUR i stöd från Vinnova för ett projekt. EU-kommissionen kan finansiera projektet på motsvarande nivå. Vinnovas budget för Calls 2024 är 73 miljoner kronor.

Viktiga datum

  • Utlysningstext för erbjudandet

    Tips: För att skapa en PDF med all information om erbjudandet klickar du Ctrl+P och väljer PDF för att spara innehållet.

    • Chips Joint Undertaking (Chips JU) är ett institutionaliserat partnerskapsprogram under Horisont Europa, som finansieras av EU-kommissionen, finansierande nationella myndigheter i deltagande länder samt deltagande organisationer.

      Inom Chips JU finansierar Vinnova samverkansprojekt med aktörer längs hela värdekedjan från halvledarkretsar och elektroniska komponenter till system av system (SoS), både med mjuk- och hårdvarufokus för att bidra till hållbar digital omställning. Tillämpningsområden kan vara mobilitet, energi, industriell digitalisering, digital infrastruktur och kommunikation samt digitalisering inom jordbruk och skog, hälsa och samhälle.

      Vad handlar erbjudandet om?

      Chips JU har olika utlysningar i Calls 2024, RIA (Research and Innovation Action) och IA (Innovation Action) av bottom up-karaktär i linje med den gällande Strategiska Research Agendan för ECS (Electronic Components and Systems).

      Det finns också IA och RIA utlysningar med specifika fokusområden (Focus topics) och dedikerad budget.

      Chips JU Calls 2024 inkluderar även en utlysning (Chips-2024-3-RIA) i ett steg (FPP) om bilateral samverkan med Sydkorea inom heterogen integration och neuromorfisk datorteknik för framtida halvledarkomponenter och system. Utlysningen finansieras enbart av EU-kommissionen genom programmet Chips JU. Ingen nationell medfinansiering krävs i denna utlysning.

    • För deltagande i internationella samverkansprojekt med inriktning på elektroniska komponenter och system.

    • Svenska företag som uppfyller Vinnovas krav samt universitet, högskolor och forskningsinstitut. Vinnova kräver deltagande från svenska företag motsvarande minst 60 procent av den svenska projektbudgeten.

    • Det svenska konsortiet kan söka max 2 000 000 € i stöd från Vinnova för ett projekt. EU-kommissionen stödjer projekten med motsvarande belopp. Vinnovas budget för Call 2024 är 6 600 000 €.

      Fördelningen av Vinnovas budget per utlysning i Call 2024 är följande:

      • Chips 2024-1-IA Topic 1 Global IA: 3 000 000 €
      • Chips 2024-2-RIA Topic 1 Global RIA: 3 000 000 €
      • Chips 2024-2-RIA Topic 2 Focus topic on Sustainable and greener manufacturing: 600 000 €

      Call Chips-2024-3-RIA för bilateral samverkan med Sydkorea finansieras enbart av EU-kommissionen genom programmet Chips JU.

    • Så går det till

      Ansökningsprocessen sker i flera steg enligt beskrivningen nedan. Projektförslagens innehåll utvärderas av internationella experter och parallellt utvärderar Vinnova de deltagande svenska organisationerna gentemot Vinnovas nationella regler. 

      1. Projektskiss - Projekt Outline (PO)
        Först skickar hela det internationella konsortiet in en projektskiss, en så kallad Project Outline (PO), till Chips JU.
      2. Resultat av PO-fas
        De projektskisser som bedöms ha störst potential och högst kvalitet får möjlighet att skicka in en fullständig ansökan, en så kallad Full Project Proposal (FPP). I samband med att Chips JU skickar ut information om vilka projektförslag som får möjlighet att skicka in fullständig ansökan ges även återkopplingar på hur ansökan kan förbättras.
      3. Fullständig ansökan – Full Project Proposal (FPP)
        Det internationella konsortiet skickar in en fullständig ansökan till Chips JU. Ansökan bedöms av internationella experter. Tillsammans med den fullständig ansökan ska även alla svenska parter skicka in en gemensam så kallad National Part med en beskrivning av det svenska konsortiets bidrag till projektet, målsättningar och hur det kan bidra till hållbar tillväxt i Sverige. Mallen för National Part finns under rubriken ”Villkor och mall inför ansökan” på denna webbsida.
      4. Nationell granskning
        I samband med den internationella utvärderingen av den fullständiga ansökan genomför Vinnova även en granskning av det svenska konsortiet med avseende på de nationella reglerna. Uppfylls inte det kan enskild projektdeltagare eller samtliga svenska deltagare nekas finansiering från Vinnova.
      5. Beslut
        Därefter görs en rankning av projekten utifrån den tekniska utvärderingen och deltagande länders prioriteringar. Baserat på denna rankning tas sedan beslut inom Chips JU där Vinnova ingår i Public Authorities Board om vilka projekt som ska få finansiering.
      6. Nationell projektbeskrivning för nationellt beslut
        Det svenska konsortiet som ingår i en projektansökan som väljs ut för finansiering inom Chips JU ska skicka in till Vinnova en gemensam ansökan med nationell projektbeskrivning enligt separat anvisning

      Så här ansöker ni

      Information om ansökningsprocessen finns på Chips JU hemsida för Calls 2024

    • För företag som deltagare gäller följande vid inskickande av ansökan till Chips JU:

      • Företag ska vara ett aktiebolag registrerat i Sverige.
      • Företag ska ha driftställe i Sverige.
      • Aktiviteter i projektet måste genomföras i den svenska verksamheten och projektkostnader ska vara hänförliga till driftställets verksamhet.
      • Företag måste vara registrerat för arbetsgivaravgifter.
      • Företag ska ha minst två registrerade årsredovisningar hos Bolagsverket.
      • Den senaste registrerade årsredovisningen ska ha nettoförsäljning eller eget kapital som motsvarar hälften av sökbart belopp hos Chips JU och Vinnova.
      • Företag ska ha minst en miljon kronor i nettoomsättning enligt senaste årsredovisningen. I nettoomsättning räknas inte offentliga bidrag från exempelvis Vinnova eller EU.
      • Företag ska ha minst tre heltidsanställda.

      För Chips JU gäller att kostnader i budget samt rapportering till Vinnova ska harmoniseras med finansieringsregler för Horisont Europa. Det innebär att Vinnova och Chips JU förväntar sig att samma nivå på kostnadsbudget samt nivå vid rapportering för respektive svensk projektdeltagare. Det innebär bland annat att det är Horisont Europas regler som gäller för beräkning av indirekta kostnader (overhead) i nationell budget och vid rapportering till Vinnova.

      Observera Vinnovas nationella regler och särskilda villkor för deltagande i Chips JU, i övrigt gäller det Vinnovas allmänna villkor för bidrag. Se länkar nedan. 

    • Maximalt bidrag från Vinnova till ett projekt är motsvarande 2 000 000 €. EU-kommissionen finansierar på motsvarande nivå.

      Maximalt bidrag från Vinnova till enskilt stort företag, universitet/högskola och forskningsinstitut är motsvarande 730 000 €.

      Maximalt bidrag från Vinnova till små- och medelstora företag är motsvarande 450 000 €.

      Nedanstående bidragsnivåer gäller för bidraget från Vinnova:

      • Projektkoordinator: Universitet, högskolor och forskningsinstitut: 65 procent
      • Projektkoordinator: Stora företag
        RIA - Research and Innovation Action 40 procent
        IA - Innovation Action och Focus topics 35 procent
      • Universitet, högskolor och forskningsinstitut 50 procent
      • Små och medelstora företag
        RIA - Research and Innovation Action 35 procent
        IA - Innovation Action och Focus topics 30 procent
      • Stora företag
        RIA - Research and Innovation Action 25 procent
        IA - Innovation Action och Focus topics 20 procent

      Information om bidragsnivåer för bidrag från EU-kommissionen finns i Chips JU Work Program 2023-2027 och på Chips JU:s hemsidan för Calls 2024, se länkarna nedan.

    • För att uppmuntra fler svenska företag och organisationer att vara internationell koordinator i Chips JU går det att söka stöd från Vinnova. Det är möjligt att söka upp till 500 000 kronor i bidrag för att vara koordinator under arbetet med den internationella ansökan för Calls 2024. Ansökan ska ha minst 3 svenska projektparter varav minst ett företag och maximalt 80 procent av stödberättigade kostnader kan finansieras.

      För mer information om ansökningsprocessen kontakta utlysningsansvariga. Se kontaktuppgifter längre ner på sidan.

    • ECS Collaboration Tool är en webbaserad plattform inom elektroniska komponenter och system för att nätverka, skapa nya projektidéer, söka projektparter (matchmaking) och söka nya projektidéer. Plattformen är ett viktigt stöd under uppbyggandet av ett projektkonsortium och öppnar nya möjligheter för samverkan. Länken till ECS Collaboration Tool finns nedan

    Frågor?

    Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta någon av oss.

    Adela Saavedra Granholm

    Insatsansvarig

    + 46 8 473 31 50

    Lars Gustafsson

    Handläggare

    + 46 8 473 32 12

    Sverker Brundin

    Handläggare

    + 46 8 473 31 97

    För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

    Ändra dina kakinställningar

    Diarienummer 2024-00110

    Statistik för sidan