Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Urban Girls Movement

Diarienummer
Koordinator GLOBAL UTMANING
Bidrag från Vinnova 2 100 000 kronor
Projektets löptid december 2017 - november 2019
Status Avslutat
Utlysning Social innovation - temasatsning
Ansökningsomgång Social innovation mot segregation

Syfte och mål

Kunskapsluckor i teori och praktik inom feministisk stadsutveckling fylldes. Resultaten belyser arbetssätt som kan bryta ner patriarkala strukturer i staden. Initiativet bidrog till utveckling av metoder och verktyg för stadsutveckling som främjar hållbara lokala miljöer. Tjejerna gavs en officiell röst i planeringen för en mer jämställd stadsmiljö. De visade kunskap om socialt och ekologiskt hållbarhetstänkande baserat på vardagsupplevelser och iakttagelser. Processen genererade nya tankesätt och känslan av deltagande återkom i tjejernas berättelser om upplevelsen.

Resultat och förväntade effekter

Metoderna och verktygen visade sig effektiva för att göra stadsplanering mer inkluderande. Tjejerna letade kontinuerligt efter sätt att kombinera ekologisk trivsel med hur olika grupper kan nyttja samma utrymmen. Kunskapen är en värdefull kapacitetsbyggnadsfaktor för kommuners planering, och för att bygga relationer till invånarna. Dessa faktorer användas för att bekämpa frågor om legitimitet, hantering av friktion i processer samt finna vägar för ökad hållbarhet. Målgruppens designförslag, och rekommendationer överlämnades till FN, regering, region och kommun.

Upplägg och genomförande

Projektet genomfördes genom 6 innovationslabb, halvtidsutställning, test och slutkonferens. Metoden bygger på 9 steg som identifierats som viktiga för en lyckad planeringsprocess; kontext, utmaningar, möjligheter, lösningar, input, planer, rekommendationer, spridning och utvärdering. Samverkan mellan olika aktörer; tjejer, civilsamhället, näringslivet, fastighetsägare och det offentliga, skapade en holistisk bild av utmaningar och möjligheter. Det gav förutsättningar för att designa planer som möter behoven hos tjejerna, samt legitimitet för realisation av dem.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 10 januari 2020

Diarienummer 2017-04732

Statistik för sidan