Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Svenskt Medicinskt Språkdatalabb

Diarienummer
Koordinator Sahlgrenska Science Park AB
Bidrag från Vinnova 1 889 349 kronor
Projektets löptid december 2019 - december 2021
Status Avslutat
Utlysning Datadriven innovation
Ansökningsomgång Datalabb och datafabrik som nationell resurs - 2020

Syfte och mål

Fokus för Svenskt Medicinskt Språkdatalab ändrades under projekttiden från tillgängliggörande av medicinsk data till att ta fram metoder för säker bearbetning av känslig data via lokal access hos behovsägarna i vården och viktiga anonymiseringstekniker. Detta arbete ledde både till att AI-modeller kunde tränas på faktisk patientjournaldata med lovande resultat samt lärande om de juridiska frågeställningarna i relation till datadelning i ljuset av framförallt Patientdatalagen och Dataskyddsförordningen.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har varit framgångsrikt och resultat och lärande implementeras nu i ordinarie verksamhet hos Region Halland, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Folktandvården, VGR. Projektparterna fortsätter samarbeta runt träning av AI-modeller. Det planeras för etikprövning, vidare testning och publicering av resultat för prediktion av fallskador i sluten vård med ambition implementera i klinisk verksamhet som ett bedömningsstöd. Inspektionen för Vård och Omsorg samt Vetenskapsrådet har visat stort intresse för lärdomar och resultat från projektet.

Upplägg och genomförande

Viktiga framgångsfaktorer har varit en tät dialog i projektgruppen med regelbundna möten och många informella kontakter men framförallt en stor respekt för varandras kunnande mellan vårdens behovsägare och domänexperterna inom AI och data science. Något som varit otroligt viktigt är också att behovsägarena efter första Covid-vågen kunnat lägga avsevärd resurs och parallellt varit drivande i att få till stånd ett internt förändringsarbete i sina respektive organisationer med höjd data readiness och ett informationsdrivet arbetssätt som övergripande mål.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 22 mars 2022

Diarienummer 2019-05156

Statistik för sidan