Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Samtal för ett rikare Sverige

Diarienummer
Koordinator Föreningen Inkludera
Bidrag från Vinnova 1 339 978 kronor
Projektets löptid december 2018 - december 2020
Status Avslutat
Utlysning Social innovation - temasatsning
Ansökningsomgång Ett stärkt innovationsstöd för social innovation

Syfte och mål

Samtal för ett rikare Sverige syftade till att sprida mod och kunskap om avtal mellan offentlig sektor och sociala företag för att fler individer ska bli delaktiga i samhällslivet. För att nå detta sattes mål om att engagera 200 personer i tio samtalsforum. Under projekttiden engagerade vi 268 personer i 14 rundabordssamtal och ett panelsamtal. Insikterna från projektet, tillsammans med andra hjälpmedel för att ingå samarbeten, har sammanställts på Inkluderaguiden.se och spridits till 5300 aktörer från offentlig sektor, sociala företag och till innovationsfrämjare.

Resultat och förväntade effekter

Resultaten har följts upp och dokumenterats under projekttidens gång, för att säkerställa projektets riktning samt mäta deltagares förflyttning. Totalt har projektet nått 268 deltagare från 55 kommuner runt om i Sverige. Resultaten från rundabordssamtalen inkluderar en 138% ökning i offentlig sektors benägenhet att rekommendera samarbeten med sociala företag; ökad kunskap om tillvägagångssätt för att sluta avtal med 14% för sociala företagare och 15% för offentlig sektor; samt ökad vilja att sluta avtal med 8% för offentlig sektor och 4% för sociala företag.

Upplägg och genomförande

En förstudie genomfördes där ett 50-tal aktörer som tidigare samverkat över sektorsgränsen intervjuades för att bredda Inkluderas kunskap inför samtalsforumen. Därefter anordnades 14 rundabordssamtal och ett panelsamtal anpassade till olika teman (ex. utbildning) för att skapa erfarenhetsutbyte mellan offentliga aktörer och sociala företag. Insikterna från dessa sammanställdes sedan på hemsidan Inkluderaguiden (med bl.a. juridisk vägledning till Idéburet Offentligt Partnerskap, kunskap om avtalsformer, vanliga framgångsfaktorer, utmaningar, tips, inspiration).

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 12 mars 2021

Diarienummer 2018-03520

Statistik för sidan