Re:meat - odlat nötkött
Diarienummer | |
Koordinator | Re:Meat AB |
Bidrag från Vinnova | 1 050 000 kronor |
Projektets löptid | november 2024 - augusti 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Acceleration av deeptech-företag |
Ansökningsomgång | Acceleration av deeptechföretag 2024 |
Syfte och mål
Re:meats mission är att omdefiniera hur kött hamnar på våra tallrikar. Samma kött. Ny teknologi. För att göra gott hållbart kött prisvärt för de många människorna utvecklar Re:meat disruptiv teknologi för effektiv odlad köttproduktion. Re:meats unika köttodlingsmetod speglar processen av att brygga öl, med hjälp av muskelceller donerade från en frigående svensk ko. Målet för projektet är validera cellkulturen i en bioreaktor som är av en industriellt representativ storlek (TRL5).
Förväntade effekter och resultat
Bidra med ny data och innovation till den odlade köttindustrin som skulle kunna trigga storskalig produktion av odlat kött genom att radikalt sänka produktionskostnaderna för att öppna upp marknaden och skapa en konsumentefterfrågan. Projektet fokuserar på att demonstrera celltillväxt i suspension med hög avkastning, samt en billig och effektiv näringsbuljong. En förändring av sättet vi producerar kött med potentiellt 92% lägre utsläpp av växthusgaser (CO2-ekvivalenter) skulle innebära en av de största klimateffekterna.
Planerat upplägg och genomförande
Första projektfasen syftar till att demonstrera effektiv celltillväxt med celler i suspension (växande fritt i 3D). Aktiviteter som att främja suspensionstillväxt via anpassningsprotokoll som t.ex. anpassning till sfäroidsuspension. Vi börjar med att så celler för att främja sfäroidbildning i labbmiljö och därefter gradvis skala upp volymen för att så småningom gå vidare till små bioreaktorer. Baserat på lärdomar i labbskala kan vi definiera parametrarna för suspensionstillväxt i större skala.