Online analys av variationer av hela produktionen av papper och kartong för processoptimering
Diarienummer | |
Koordinator | RISE INNVENTIA AB |
Bidrag från Vinnova | 4 368 025 kronor |
Projektets löptid | september 2017 - november 2019 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Strategiska innovationsprogrammet för processindustriell IT och automation - PiiA |
Ansökningsomgång | SIP PiiA - FUI-projekt våren 2017 |
Viktiga resultat som projektet gav
Målet med projektet var att utveckla och utvärdera mätmetoder som möjliggör analys av hela den producerade arean i pappers- och kartongtillverkning. Metoderna baseras på visuell och infraröd kamerateknik. Data synkroniseras och konverteras till egenskapskartor, och genom informationen i dessa kartor kan omfattningen av egenskapsvariationerna analyseras. Det gör det möjligt att identifiera orsakerna till variationerna.
Långsiktiga effekter som förväntas
Tre analysmetoder togs fram baserat på IR-mätningar och data från sex pappers- och kartongbruk. Tre tillämpningar identifierades: processdiagnostik för att minska variationer, ny metod att snabbare nå rätt driftlägen, samt noggrannare kvalitetsklassning över hela producerade ytan. De första två förbättrar produktkvaliteten och processeffektiviteten, och minskar resursanvändningen. Den senare möjliggör nya affärer baserat på information, att användas av kunderna, för en enklare och mer resurseffektiv konvertering, tryckning och förpackningstillverkning.
Upplägg och genomförande
I ett konsortium bestående av RISE, sex bruk som producerar olika produkter, ABB och KTH har sex bruksförsök planerats och genomförts. Under samverkande expertis kring ytinspektion- och kvalitetskontrollsystem samt signaler och system utvecklades metodik för att behandla och synkronisera data samt konvertera den till egenskapskartor. Den resulterande metodiken tillämpades i olika utsträckning för de olika bruken, baserat på deras förutsättningar. Respektive industrideltagare har sedan getts möjligheten att analysera förutsättningarna för vidare implementation.