Ny process för upcycling av lågkvalitativa och underanvända fiskdelar till högkvalitativa livsmedel
Diarienummer | |
Koordinator | AquaFood AB |
Bidrag från Vinnova | 1 000 000 kronor |
Projektets löptid | november 2024 - juni 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Acceleration av deeptech-företag |
Ansökningsomgång | Acceleration av deeptechföretag 2024 |
Syfte och mål
Idag går 50-70% av den globala fiskfångsten (30 miljoner ton/år) förlorad som sidoströmmar som lämnar livsmedelskedjan. AquaFood har en unik metod för att ta hand om sidoströmmarna till dess högsta potential som livsmedel. I detta projekt kommer AquaFood att arbeta för att nå marknaden som industriell producent. Vi kommer att genomföra kundtester, minska osäkerhet och risk kring teknisk uppskalning, samt säkra finansiering för storskalig lansering.
Förväntade effekter och resultat
I detta projekt hoppas vi kunna uppnå stora utvecklingssteg i flera delar av vår verksamhet. Genom tester tillsammans med kunder hoppas vi kunna anpassa vår produkt till deras behov och erbjuda en ännu bättre produkt. Genom produktionstester med leverantörer hoppas vi kunna förbättra vår existerande process samt utveckla den vidare. Genom lärdomar och utvecklingssteg som sker i de första faserna av projektet hoppas vi kunna säkra finansiering för en uppskalning av vår teknologi.
Planerat upplägg och genomförande
Projektet kommer att genomföras i tester med kunder och leverantörer, både hos kund och i egna lokaler. Alla tester och försök kommer att följas upp med ett återkopplingsmöte tillsammans med kunden/leverantören samt intern analys. Målet är att implementera återkopplingen för att kontinuerligt förbättra process, produkt och värdeskapandet på marknaden.