Näringsrika livsmedelsingredienser från fermenterade växtfiberrester från livsmedelsindustrin
Diarienummer | |
Koordinator | Tekinn AB |
Bidrag från Vinnova | 300 000 kronor |
Projektets löptid | oktober 2023 - mars 2024 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Förberedelseprojekt inför internationell ansökan inom precisionshälsa |
Ansökningsomgång | Förberedelseprojekt inför internationell ansökan inom hälsa och mat 2023 |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektets syfte var att etablera ett konsortium och framgångsrikt skicka in en stark ansökan till Eurostars-programmet. Trots initiala utmaningar, som avhopp från en tilltänkt partner, intensifierades arbetet med konsortiebildning. Genom samarbete med partners, utvecklades en affärsmodell och strategier för kommersialisering. IP-inventering och strategiska rekommendationer genomfördes, vilket stärkte ansökan ytterligare. Valideringsstudier visade produkten unika egenskaper.
Långsiktiga effekter som förväntas
Resultaten från projektet har varit framgångsrika, med ett stabilt konsortium och valideringstester av en innovativ produkt. En omfattande IP-inventering har gjorts, och en robust affärsmodell har implementerats i ansökan. Förväntade effekter inkluderar en stark Eurostars-ansökan som vi hoppas blir beviljad. Om ansökan inte beviljas, förväntar vi oss ändå att kunna fördjupa våra samarbeten inom konsortiet, vilket stärker vår position och främjar framtida innovationer, och möjliggör andra ansökningar.
Upplägg och genomförande
WP1 fokuserade på att skapa ett Proof of Concept genom iterativa försök med en Bioprocess Controller (BPC), vilket möjliggjorde detaljerad övervakning och optimering av processen. Produktens funktionella effekter studerades med partners. WP2 inkluderade stöd från patentfirman som utförde en IP-inventering och strategiarbete genom att se över bolagetsbefintliga IP material. I WP3 gjorde affärskonsulten marknadsundersökningar, samt ledde ett antal workshops för affärsutveckling av affärsmodeller och utredning av marknadspotential.