Krinova Incubator
Diarienummer | |
Koordinator | Krinova AB |
Bidrag från Vinnova | 14 635 191 kronor |
Projektets löptid | juli 2025 - juni 2029 |
Status | Pågående |
Utlysning | Inkubationsstöd |
Ansökningsomgång | Stöd till nystartade företag via kvalitetssäkrade inkubatorer, perioden 1 juli 2025 - 30 juni 2029 |
Syfte och mål
Krinovas inkubator riktar sig mot unga impactbolag inom livsmedel branschen. Syftet med programmet är att tillgängliggöra resurser och kompetens som påskyndar bolagens väg till marknad. Bolagens som antas och som gör exit från inkubatorn förväntas ha potential att väsentligt påverka och snabba upp omställningen mot ett innovativt och hållbart livsmedelssystem. Krinovas inkubator är nationellt ledande i inkubation av nystartade livsmedelsföretag och en pådrivare av svenskt innovationskraften.
Förväntade effekter och resultat
Krinovas inkubator förväntas bidra till utvecklingen av stöd för ung impact företag inom livsmedelssektorn på ett sätt som gynnar hela det svenska innovationsstödsystemet. Eftersom den svenska livsmedelssektorn släpar efter inom områden som digitalisering, hjälper vårt program startups att driva förändringar i branschen. Företagen i vårt program förväntas leverera produkter och tjänster som på ett mätbart sätt bidrar till en hållbar transformation av livsmedelssystem.
Planerat upplägg och genomförande
Krinovas Inkubator stödjer unga impactföretag inom livsmedel. Detta sker genom löpande intag, individuell coachning och tillgång till utvecklingsresurser efter verksamhetens förmåga. Målet är att attrahera upptill 100 företag och inkubera 10–15 per år. För att stärka stödet till nystartade livsmedelsföretag, kommer Krinova att intensifiera arbetet med att knyta resurser och kompetens till verksamheten samt skapa strukturer som effektivt tillgängliggör dessa för företagen.