Klimatsmarta Mjölkprotein
Diarienummer | |
Koordinator | Aventure AB |
Bidrag från Vinnova | 1 966 611 kronor |
Projektets löptid | januari 2020 - februari 2021 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Utmaningsdriven innovation – steg 2 samverkansprojekt |
Viktiga resultat som projektet gav
Problemet som innovationen ämnar bemöta och lösa är överanvändandet av mjölk i ystning, vilket gör ostproduktion en av de viktigaste miljöbovarna i matsektorn. Projektets mål var att fortsätta utvecklingen av ett mikrobiellt produktionssystem för mjölkproteiners som är betydligt mer resurseffektivt och hållbart. Målet är att mjölkproteinerna kan sedan användas i traditionell ystning och signifikant minska behovet av mjölk i denna process, vilket leder till en betydligt mer kostnadseffektiv och hållbar produktionsmodell.
Långsiktiga effekter som förväntas
Resultaten av detta projekt gränsar över flera områden, vilka är de viktigaste att tackla för att innovationen skall kunna implementeras kommersiellt. Dessa var projektplanering, food tech, bioteknik, kommersialisering och social påverkan. Projektet har framgångsrikt fortsatt utvecklingen av produktionssystem för kasein och ökat förståelsen av kundacceptans och samhällelig påverkan. I nationellt representativa konsumentstudier är folk generellt är positiva till innovationen. I preliminära miljöstudier så kan innovationen leda till stora miljöbesparingar.
Upplägg och genomförande
Projektet delades upp i 5 fokusområden som identifierades som de viktigaste att tackla för att på ett så effektivt sätt ta innovationen ett steg närmare kommersialisering. Dessa var projektplanering, food tech, bioteknik, kommersialisering och social påverkan. Vi har arbetat med utveckling av genmodifierade stammar, datorsimuleringar av storskaliga produktionssystem, miljöstudier, konsumentstudier, expert intervjuer och haft möten och diskussioner med leverantörer av råvaror i fermentationsprocessen, livsmedelsbolag med fokus på veganska produkter, ysterier etc.