Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Klimatsmarta Mjölkprotein

Diarienummer
Koordinator Aventure AB
Bidrag från Vinnova 1 966 611 kronor
Projektets löptid januari 2020 - februari 2021
Status Avslutat
Utlysning Utmaningsdriven innovation – steg 2 samverkansprojekt

Viktiga resultat som projektet gav

Problemet som innovationen ämnar bemöta och lösa är överanvändandet av mjölk i ystning, vilket gör ostproduktion en av de viktigaste miljöbovarna i matsektorn. Projektets mål var att fortsätta utvecklingen av ett mikrobiellt produktionssystem för mjölkproteiners som är betydligt mer resurseffektivt och hållbart. Målet är att mjölkproteinerna kan sedan användas i traditionell ystning och signifikant minska behovet av mjölk i denna process, vilket leder till en betydligt mer kostnadseffektiv och hållbar produktionsmodell.

Långsiktiga effekter som förväntas

Resultaten av detta projekt gränsar över flera områden, vilka är de viktigaste att tackla för att innovationen skall kunna implementeras kommersiellt. Dessa var projektplanering, food tech, bioteknik, kommersialisering och social påverkan. Projektet har framgångsrikt fortsatt utvecklingen av produktionssystem för kasein och ökat förståelsen av kundacceptans och samhällelig påverkan. I nationellt representativa konsumentstudier är folk generellt är positiva till innovationen. I preliminära miljöstudier så kan innovationen leda till stora miljöbesparingar.

Upplägg och genomförande

Projektet delades upp i 5 fokusområden som identifierades som de viktigaste att tackla för att på ett så effektivt sätt ta innovationen ett steg närmare kommersialisering. Dessa var projektplanering, food tech, bioteknik, kommersialisering och social påverkan. Vi har arbetat med utveckling av genmodifierade stammar, datorsimuleringar av storskaliga produktionssystem, miljöstudier, konsumentstudier, expert intervjuer och haft möten och diskussioner med leverantörer av råvaror i fermentationsprocessen, livsmedelsbolag med fokus på veganska produkter, ysterier etc.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 28 maj 2021

Diarienummer 2019-04737