Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Industrialisering av CFD-metoder för förbättrad prediktering av komplexa flygtekniska strömningsfall (CIAO)

Diarienummer
Koordinator Saab AB - SAAB Aktiebolag Aeronautics
Bidrag från Vinnova 6 990 000 kronor
Projektets löptid november 2017 - december 2022
Status Avslutat
Utlysning Nationella flygtekniska forsknings programmet 7
Ansökningsomgång NFFP7: Forskningsprojekt inom flygteknik

Syfte och mål

Syfte: stärka nationell förmåga inom turbulensupplösande strömningssimuleringar för flygtekniska tillämpningar. Mål: skapa ett industrianpassat ramverk baserat på hybrid RANS-LES metoder i strömningslösaren M-Edge. Ett internationell konkurrenskraftigt industrianpassat ramverk har skapats där aspekter så som numerisk noggrannhet, modellaspekter samt beräkningseffektivitet inkluderats på ett framgångsrikt sätt. Projektets syfte och mål har således uppfyllts dock behövs fortsatt mognad av vissa komponenter för att kunna betraktas som standardverktyg.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har medfört framsteg för svensk förmåga inom flygtekniska strömningssimuleringar samt starkt bidragit till att M-Edge blivit ett internationellt mer konkurrenskraftigt verktyg. Vidare har projektet skapat bra förutsättningar för ytterligare industrialisering och utveckling av effektiva metoder för att analysera och designa avancerade framtida flygande farkoster ur ett aerodynamiskt perspektiv. Aerodynamisk design- och analysförmåga inom svensk flygindustri har stärkts och beroendet av icke-inhemska verktyg minskat.

Upplägg och genomförande

Nära samarbete mellan industri, akademi och institut har starkt bidragit till gemensam målbild och ett lyckosamt projekt. Flera av projektdeltagarna har varit gränsgångare mellan industri-akademi eller institut-akademi, vilket givit god förståelse för forskningsprojektets olika aspekter i form av teknisk förmåga kravställd av industri samtidigt som vetenskaplig höjd åstadkommits. Internationella gästforskarperioder och deltagande i internationella forskningsprojekt har gett projektet tillgång till värdefulla nätverk, erfarenheter och kunskap.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 31 januari 2023

Diarienummer 2017-04887

Statistik för sidan