Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Hierarkisk Integration av System-av-System Modeller

Diarienummer
Koordinator Saab AB - SAAB Aktiebolag Aeronautics
Bidrag från Vinnova 4 000 000 kronor
Projektets löptid november 2017 - december 2021
Status Avslutat
Utlysning Nationella flygtekniska forsknings programmet 7
Ansökningsomgång NFFP7: Forskningsprojekt inom flygteknik

Syfte och mål

Projektet har utvecklat en metodik för att kartlägga hur ett SoS är uppbyggt och hur dess ingående komponenter relaterar till varandra. Målet är att analysera hur delarna bidrar till att möta behoven och lösa uppgiften. Analyser utförda på ett svenskt räddningssystem har visat hur olika modell-fidelitet och komplexitet kan väljas beroende på vilka egenskaper som efterfrågas på system-av-system nivå. Till detta syfte har ett modelleringsramverk utvecklats, som nyttjar ontologisk modellering och agentbaserade simuleringar för att utforska och analysera designalternativen.

Resultat och förväntade effekter

Utöver de teoretiska resultaten har projektet även tagit fram konkreta modeller och verktyg som kan användas för System-av-System studier. Projektet har även studerat metoder för analysen av den ofta mycket stora mängden simuleringsdata och hur resultat kan presenteras grafiskt för att hjälpa förståelsen av de komplexa bakomliggande trenderna. Detta har dokumenterats i ett antal publikationer presenterade på internationella konferenser och journals. Metoderna och verktygen har presenterats på Saab och även tillämpats internt på Saab inom FCAS projektet.

Upplägg och genomförande

Följderna av COVID-19 utbrottet har haft stor påverkan på projektet. Pandemin kom helt förutsedd och det fanns vid projektet start ingen beredskap för en förändring av denna magnitud. Därför har effekterna blivit tydligt kännbara men under 2021 så hittade verksamheten en ny balans och tempot ökade igen. Utomlandsvistelser hos ledande forskningsteam var planerade med godkända stipendier som också fick ställas in pga restriktionerna. Även konferenser blev påverkade av COVID-19 då de ägde rum i virtuell form, vilket begränsade möjligheterna till feedback.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 25 februari 2022

Diarienummer 2017-04839

Statistik för sidan