Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Hållbar produktrealisering av gjutjärnskomponenter i en längre värdekedja

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - Institutionen för maskinteknologi - Lunds universitet
Bidrag från Vinnova 5 500 000 kronor
Projektets löptid oktober 2019 - december 2022
Status Avslutat
Utlysning Hållbar produktion - FFI
Slutrapport 2019-03118sv.pdf (pdf, 5736 kB)

Syfte och mål

Trots pandemiutmaningar har värdefulla resultat erhållits som implementering av nya skärdata som bidragit till miljonbesparingar och etablering av flera nya forskningsprojekt, dock utan att lyckas lösa kallåldringens mekanismer. Bristande åldring kan hanteras genom användning av miljövänlig vegetabilisk olja med nanopartiklar som tillförs genom MQL-smörjning. Coldings ekvation för verktygslivslängd kan anpassas till fräsning med 3-5 % avvikelse för fullåldrat material. Kostnadsberäkningar visar att MQL-smörjning kan reducera tillverkningskostnaderna med 5-20 %.

Resultat och förväntade effekter

Resultaten från projektet har fått stort genomslag både inom industrin och akademin. Rekommendationer för hantering av bristande åldring och låg skärbarhet finns utarbetade. Arbetsmaterial bör optimeras mot en typ av skärmaterial. Resultaten visar att ökat fokus måste sättas på förbättrad hantering av materialkombinationer, materialflöden och separation för att kunna uppnå hållbar cirkularitet. Mekanismerna bakom kallåldring är på väg att lösas genom användning av stora forskningsinfrastrukturer.

Upplägg och genomförande

Arbetet har bedrivits genom industriella fallstudier och genom experimentella försök inom akademin. Ett fokus har varit att förstå orsaker och mekanismer bakom de industriella problem som erhålls i samband med bl.a. användning av återvunna material. Trots betydande störningar p.g.a. pandemin har arbetet funnit nya utvecklingsvägar. Inledande försök vid MAX IV har genomförts i syfte att klargöra mekanismerna bakom kallåldring, ytterligare försök krävs, vilka är planerade i Grenoble under våren.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 28 juni 2023

Diarienummer 2019-03118

Statistik för sidan