Goda Lokala Livsmedelssamarbeten
Diarienummer | |
Koordinator | Hållbar Utveckling Skåne |
Bidrag från Vinnova | 1 500 000 kronor |
Projektets löptid | september 2022 - februari 2024 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Insatser för civilsamhällets transformation |
Ansökningsomgång | Civilsamhällets lösningar för klimatomställning |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektets mål har varit att öka efterfrågan på lokalt producerad mat så att producenter kan bibehålla sin verksamhet och fler kan lockas att starta upp. Detta för att stärka Skånes och Sveriges livsmedelsberedskap, att bättre tillvarata restresurser samt minska koldioxidutsläpp från internationella transporter. Ett nytt arbetssätt (En God Granne-metoden) introduceras i kommuner och kunskap om hur man genom dialoger med producenter öppnar för nya affärsmöjligheter på den lokala marknaden.
Långsiktiga effekter som förväntas
Genom En God Granne-metoden har samverkan inom och mellan kommuner stärkts. Kommunerna har inspirerats att ta nästa steg och erfarenheter byts numer även utanför projektet. Dialoger med producenter har också utvecklats för att lösa knutar som ligger i vägen för affärer. Tillsammans med projektledningen har piloter legat till grund för erfarenheter som har spridits även utanför projektet. Effekten inom några år blir att fler kommuner kan komma att bjuda in till affärer med lokala matproducenter.
Upplägg och genomförande
Pilotkommunerna (4 st) i projektet har fått enskild stöttning och följarkommunerna (16 st) har teoretiskt fått kunskap om hur man bör bygga upp verksamheten för att få lokal mat på menyn. Kommunerna har också fått möjlighet att föra dialog med lokala producenter, både individuellt och på en dialogmässa. Flera av företagen har fortsatt dialogen och är på väg in som leverantör hos kommunerna. En God Granne-metod som använts finns beskriven på en webbplats (www.hutskane.se/goda-lokala-livsmedelssamarbeten/) tillsammans med guider och goda exempel.