Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Från kött till växt - att kartlägga och återskapa smakens magi

Diarienummer
Koordinator Brunneby Musteri AB
Bidrag från Vinnova 999 594 kronor
Projektets löptid september 2024 - september 2025
Status Pågående
Utlysning Hållbara Matsystem - spetssatsningar
Ansökningsomgång Framtidens vardagsmat - testa visionära idéer för hållbarhet och konkurrenskraft

Syfte och mål

Syftet med projektet är att utveckla metoder som kartlägger de komponenter som bygger smak och aromer i köttprodukter. Komponenterna ska göras sökbara bland växter och sedan kan de bästa kombinationerna av växtingredienser sammanställas. Målet med projektet är att ha data på smaker och aromer hos köttprodukter. Denna data kan sedan användas för att skapa växtbaserade köttanaloger som möter konsumenternas preferenser.

Förväntade effekter och resultat

Vi planerar att på sikt bygga en plattform som, med hjälp av AI, ska utveckla kombinationer av växter som möter konsumenternas krav på växtbaserade köttanaloger vad gäller smak, textur och nutrition. Eftersom detta är ett stort och komplext arbete har vi som ett första steg valt att utveckla metoder för att kartlägga uppbyggnaden av smak och aromer hos en köttprodukt och sedan göra dessa komponenter sökbara bland växter.

Planerat upplägg och genomförande

För att säkra genomförbarheten av projektet, har vi valt att begränsa det till att kartlägga uppbyggnaden av smak och arom hos kött och göra dessa sökbara bland växter. En grupp med rätt kompetenser och erfarenheter har skapats och gruppen har vid behov även tillgång till andra aktörer. Detta kommer att väsentligt öka förutsättningarna för ökad konkurrenskraft hos svensk livsmedelsindustri och bidra till att Sverige når klimatmålen.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 5 november 2024

Diarienummer 2024-01972