Första måltiden i en positiv matmiljö
Diarienummer | |
Koordinator | Reformaten |
Bidrag från Vinnova | 680 748 kronor |
Projektets löptid | maj 2024 - februari 2025 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Framtidsprototyper inom hållbar mobilitet |
Ansökningsomgång | Gestalta framtidens hållbara lösningar inom mobilitets- eller matsystemet |
Viktiga resultat som projektet gav
Första Måltiden, som vi på engelska benämner Social Food Environments, är ett delat initiativ från Reformaten, Momentality och Boys Don’t Cry. Vi har utvecklat ett ramverk som genom spekulativ design väcker förståelse och engagemang för mer hållbara och socialt integrerade matmiljöer. Vi anser att vi har nått vårt mål: att utveckla och testa ett fungerande format. Nu fortsätter detta format att användas i nya lokala kontexter, där det kan bidra till att skapa hållbara och hälsosamma matmiljöer.
Långsiktiga effekter som förväntas
Första Måltiden kommer att sättas upp på nya platser och har redan etablerat dialoger med olika aktörer. Projektet har möjliggjort viktiga relationer och policydialoger, och väntas påverka danskt matmijöarbete samt stärka nordiskt samarbete kring temat. Med sökt stöd från Franska kommittén för internationell solidaritet planeras formatet även användas i Ghana. Projektet har gett värdefulla lärdomar om spekulativ design för innovativa forum i policysammanhang.
Upplägg och genomförande
Med spekulativ design skapade ett litet korsfunktionellt team ett framtidscenario och måltidsformat. Via en första aktivering under matfestivalen Copenhagen Cooking mötte formatet allmänheten och en bred uppsättning matprofessionella. Lärdomar från eventproduktionen och aktiveringen vävdes in i en uppdaterad version som presenterades under Vinnovas vernissage på Universeum. Projektets digitala del utvecklades till en DIY-version att sätta upp hemma vid köksbordet eller på arbetsplatsen.