E!381, FAVORIT, The Green Dairy Sweden Holding AB
Diarienummer | |
Koordinator | The Green Dairy Sweden Holding AB |
Bidrag från Vinnova | 4 356 398 kronor |
Projektets löptid | april 2022 - mars 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Eurostars |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektet har utvecklat en enzymatiskt fermenterad havreyoghurt baserad på nordiska råvaror och naturliga bioprocesser som möter kundernas krav på smak och funktion. Arbetet omfattade produktformulering, sensorik, och processoptimering upp till industriskala vilket resulterat i nya processer, ökad kunskap om växtbaserad fermentering samt etablering av nya samarbeten som skapat en stark grund för framtida innovationer, särskilt då resultat visat att växtbaserad yoghurt kan påverka tarmfloran.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektets resultat stärker förutsättningarna för ett ökat utbud av växtbaserade livsmedel baserade på nordiska råvaror med god smak, bra konsistens och kort ingrediensförteckning. Nya processer, stärkt kompetens och fördjupade samarbeten skapar en stark grund för framtida produktutveckling och lanseringar. På sikt bidrar detta till att möta konsumenternas efterfrågan på hälsosamma och hållbara alternativ i ett växande växtbaserat livsmedelsutbud samtidigt som det ökar företagets konkurrenskraft
Upplägg och genomförande
Projektets aktiviteter var rätt valda och den övergripande målsättningen uppnåddes. Samarbetet har fungerat mycket bra både internt och med externa partners. Störst fokus kom att ligga på havre, då utvecklingen var mer komplex än väntat samt för att möta kundernas krav på smak och funktion. Kliniska studier genomfördes därför med kommersiella produkter för att hålla tidsplanen. Utveckling av en motsvarande produkt för favaböna har tagits fram till pilotskala och kan vidareutvecklas framöver.