Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Digitalisering och data för ungas uppväxtvillkor

Diarienummer
Koordinator BRON INNOVATION AB
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid april 2019 - december 2019
Status Avslutat
Utlysning Utmaningsdriven innovation – steg 1 initiering
Ansökningsomgång Utmaningsdriven innovation steg 1 initiering - 2019

Syfte och mål

En fullbordad grundskole- och gymnasieutbildning är en av de viktigaste faktorerna för barn- och ungdomars framtidsmöjligheter. En ökad tillgång till data och digitaliserade processer som rör unga kan förbättra deras uppväxtvillkor och därmed deras chans att genomföra sina studier. Syftet med GovTech-projektet är att digitalisera centrala processer som rör unga och kunna överföra och tillvarata data mellan olika aktörer för att bättre stötta unga på individ- och samhällsnivå. Målet har varit att starta det arbetet genom omvärlds- och behovsanalys samt en genomföranderapport.

Resultat och förväntade effekter

Omvärlds- och behovsanalysen ger en bild av vilka olika aktörer som är berörda av projektets två huvudprocesser: Orosanmälan mellan skola och socialtjänst samt Skolfrånvarorapportering mellan skola och CSN. Analyserna beskriver även olika perspektiv och behov som tydliggör på vilket sätt digitalisering kan stödja barn/ungdomar och verksamheterna. Genomföranderapporten skapar ett utgångsläge för utveckling genom att beskriva verksamhetsarkitekturen för de två huvudprocesserna som process-, information- och applikationsmodeller, samt möjliga vägar framåt.

Upplägg och genomförande

Projektledningsgruppen under ledning av Bron Innovation har bestått av representanter från Centrala studiestödsnämnden (CSN), Kommunförbundet Västernorrland samt Kramfors kommun genom Ådalsskolan. Projektledningsgruppen har genom arbetsmöten kontinuerligt lett arbetet och varit delaktiga i framtagandet av en omvärldsanalys och en behovsanalys. Utifrån detta beslutades att ta fram en genomföranderapport för att ge en detaljerad bild av nuläget och för att ta fram möjliga steg framåt. Projektet avslutades med en workshop för att värdera framtidsalternativen.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 14 februari 2020

Diarienummer 2019-01003

Statistik för sidan