Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Digital klassificering av slaktkroppar av nötkreatur

Diarienummer
Koordinator EUROP Systems of Sweden AB
Bidrag från Vinnova 300 000 kronor
Projektets löptid juni 2020 - december 2020
Status Avslutat
Utlysning Innovativa Startups
Ansökningsomgång Innovativa Startups steg 1 våren 2020

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet syftar till att utveckla en produkt för att digitalt kunna klassificera slaktade nötkreatur enligt EU:s officiella klassningssystem - EUROP-skalan. Metoden som bygger på kamerateknik, bildbehandling och AI eliminerar behovet av visuell inspektion. Vidare ger det en exakt och mer effektiv bedömning/klassificering av köttets användbarhet. Automatiseringen ger en vinst i många led. Kostnad för tekniken är låg samtidigt som personalkostnaderna minskar. Men framförallt uppnås en objektiv bedömning till gagn för såväl lantbruk, slakteri och konsument.

Långsiktiga effekter som förväntas

Den digitala lösningen effektiviserar processen för klassificering av slaktkroppar. Det ger en jämn bedömning som sparar arbetskraft och ökar lönsamheten för slakterierna. Automatisk klassificering eliminerar onödiga monotona och komplicerade arbetsmoment. Systemet levererar en exakt och säker klassificering som alltid är rättvis mot leverantören/slakteriet och statliga kontrollanter samt konsument. När projektet är slut har vi en gedigen databank med önskvärd ursprungsdata (kön, ålder, gård) i syfte att öka spårbarheten och säkra kvaliten.

Upplägg och genomförande

Projektet började med en förstudie för att utreda vilka kameror som bäst lämpar sig. Vidare utreddes hur kamerorna kan placeras, appliceras och programmeras för att ge optimala bilder för att automatiskt klassificera en slaktkropp enligt EUROP. En hårdvaruöversikt skapades. Därefter gjorde vi studiebesök på Skövde slakteri för att planera en förenklad och tillfällig testinstallation av två digitalkameror för datainsamling. Slutligen har vi undersökt Jordbruksverkets och Livsmedelsverkets certifieringsprocedurer och krav samt licensiering av teknisk utrustning.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 29 januari 2021

Diarienummer 2020-01299