Digital klassificering av nötkött
Diarienummer | |
Koordinator | EUROP System of Sweden AB - Patronen Workspace |
Bidrag från Vinnova | 869 548 kronor |
Projektets löptid | juni 2021 - november 2023 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Innovativa Startups |
Ansökningsomgång | Innovativa Startups steg 2 våren 2021 |
Viktiga resultat som projektet gav
I Sverige och inom EU klassificeras allt nötkött enligt EU:s officiella klassificeringssystem - EUROP. Det används också som grund för betalning av köttet. Idag görs klassificeringen manuellt på slakterierna med specialutbildad personal under kontroll av Jordbruksverket. Vårt projekt har utvecklat en produkt för digital automatisering av klassificeringsprocessen. Metoden bygger på kamerateknik, bildbehandling och artificiell intelligens (AI). Systemet minskar behovet av visuell inspektion samt ökar objektiviteten i bedömning/klassificering av köttets användbarhet.
Långsiktiga effekter som förväntas
Den testade utrustningen fungerar väl. Bildkvaliteten på tagna bilder fungerar väl. Processen för bildtagning har förfinats under projektet. Lagring och sortering av bilderna har kvalitetssäkrats. Bilderna håller tillräckligt hög bildkvalitet utan att den stora datamängden hämmar dataöverföring eller AI-analysen. För att kvalitetssäkra de mer ovanligt förekommande klassningsgrupperna E och P- kommer systemet behöva utvecklas ytterligare när fler bilder av dessa insamlats.
Upplägg och genomförande
Projektet har fått anpassas efter omständigheter som en pandemi och modifiering av bildexponering för att samla tillräcklig datamängd för en AI-träning. Efter utförd AI-träning kan vi konstatera att systemet fungerar och kan med rimliga arbetsinsatser kalibreras ytterligare för att uppnå myndigheternas krav på kvalitetssäkring.