Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Det digitala stadsrummet - planering för tryggare, hållbarare och hälsosammare resande för ungdomar

Diarienummer
Koordinator Sundsvalls kommun - Stadsbyggnadskontoret
Bidrag från Vinnova 300 000 kronor
Projektets löptid januari 2021 - oktober 2021
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet
Ansökningsomgång IoT för innovativ samhällsnytta och ett bättre liv för alla i en sammankopplad värld

Syfte och mål

Barns och ungdomars rörlighet har minskat ända sedan 70-talet, i takt med att föräldrars skjutsande ersatt gång och cykel. I denna förstudie har Sundsvalls kommun, RISE och Sweco undersökt vad som krävs i form av datatillgång, digital analysförmåga och inte minst organisatorisk förmåga, för att kunna utveckla ett planeringsverktyg som kan stödja kommuners arbete med mer hållbart resande. Resultatet visar att det behövs en metodik som samlar in mjuka värden som kan redovisas med traditionella data. En metodik som tar med de olika behovsägarnas perspektiv.

Resultat och förväntade effekter

Förstudien har identifierat ett antal befintliga data i t ex skolans IT-system som bör tillgängliggöras för analys i högre grad än idag. För att inte skapa lokala lösningar som endast fungerar i Sundsvalls lokala systemlösningar vill vi se en utveckling av standardisering av data inom aktuella områden. Liksom generella APIer. Metoder för att samla ”Upplevelsedata” bör utvecklas som ett led i att systematiskt följa upp barn- och ungdomars synpunkter, behov och upplevelser kopplat till stadsrummet, liksom metoder för att nyttja denna information i analys av mobilitet i stadsrummet.

Upplägg och genomförande

Projektparterna bildade en projektgrupp som träffats (digitalt) regelbundet och gemensamt drivit projektet framåt. Två stycken workshops genomfördes enligt plan för analys av nu- resp nyläge med deltagande av olika relevanta roller från flertalet kommunala verksamhetsområden men även ex vis det regionala kollektivtrafikförbundet. Översiktlig identifiering av olika datamängder så som geodatalager, skolsystem, idrottsdatabaser, rörelsedata (mobiloperatörer) med bedömning av användning och tillgängliggörande. Teorisammanställning av lämpliga analysmetoder.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 6 november 2021

Diarienummer 2020-04119

Statistik för sidan